Anno 2015 droeg radiopresentatrice Joanna Van der Heyden een archief over, met daarin 8 geluidsopnames van het radioprogramma 'La Donna è mobile', uitgezonden in 2013. Het programma werd gewijd aan 28 belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis, zoals Belle van Zuylen, Marie Curie, Marie Popelin, Virginia Woolf, de gezusters Brönte, ... .

De titel 'La Donna è mobile' betekent letterlijk: de vrouw is wispelturig. Men koos deze titel - gebaseerd op de gelijknamige aria uit de opera 'Rigoletto' van Giuseppe Verdi - omdat hierin op een neerbuigende manier wordt gesproken over de vrouw. De titel is dus ironisch bedoeld. Het is namelijk maar pas laat in de moderne geschiedsschrijving dat men ook aandacht begon te hebben voor de rol die vrouwen hebben gespeeld.

In elke aflevering komen zeven vrouwen aan bod die een bepaalde passie deelden: politiek, filosofie, kunst en wetenschappen. Zij ontrokken zich aan het klassieke rolpatroon, uitten kritiek aan het adres van de patriarchale maatschappij en vervulden een pioniersfunctie.

Beknopte beschrijving archief joanna van der heyden.pdf