jennievanlerberghe1Vrouwenactiviste Jennie Vanlerberghe krijgt dit jaar van koning Filip de adellijke titel van barones. Haar inzet voor een beter leven voor vrouwen in conflictgebieden wordt beloond.

Na haar bezoek aan het toenmalige Joegoslavië in 1991 richtte Vanlerberghe een jaar later 'Moeders voor Vrede' op in Ieper, de Belgische tak van de internationale organisatie Mothers for Peace. 

Bij het uitbreken van de hevige burgeroorlog in ex-Joegoslavië steunde Moeders voor Vrede een kleuterschool en een naaiatelier in een vluchtelingenkamp nabij Zagreb. Moeders en hun nakomelingen uit Zagreb en Sarajevo werden ook ondergebracht bij Belgische burgers. Verder ondersteunt Jennie plaatselijke vrouwenverenigingen in Somalië en Zuid-Afrika en houdt zij nauwe contacten met zowel Joodse en Palestijnse organisaties. In 2004 nam zij bijvoorbeeld deel aan de Internationale Vrouwenmars voor vrede in Jeruzalem.

Het vrouwencentrum in Istalif(Afghanistan), dat ze uit de grond stampte in 2002, is de kroon op haar werk. De mannelijke tegenstand was aanvankelijk enorm, maar de grote verandering kwam in 2006, toen ze ook de mannen en families is gaan betrekken bij het project. Het Vrouwenhuis organiseert opleidingen voor 125 studenten, 100 vrouwen en 25 mannen, en heeft ook een ziekenhuis waar maandelijks 750 patiënten verzorgd worden. Producten zoals kledij, potten en schaaltjes worden gemaakt en verkocht op de lokale markt en landbouwprojecten worden opgezet.Mede-oprichtster Anita Purnal ontving in 2010 de zevende Marie Popelin-prijs van de Vrouwenraad voor haar inzet in Afghanistan.

Ten slotte schrijft Jennie Vanlerberghe ook boeken over vrouwen in oorlogsgebieden. Daarnaast organiseert ze vredesconferenties in Ieper om de problematiek rond vrouwen en gewapende conflicten aan te kaarten. De conferentie 'Vrouwenkracht is vredesmacht'(2007) was een hoogtepunt. Het ijverde voor de uitvoering van de VN-resolutie 1325: vrouwen zijn slachtoffers die beschermd moeten worden, maar ook belangrijke actoren bij vredesonderhandelingen, post-conflict heropbouw en het handhaven van de vrede. Tijdens de Women's Peace Parade droegen de aanwezigen foto's van 1000 vredesvrouwen.

"Vrouwenkracht is vredesmacht"

 

 Meer weten

RoSa's hete hangijzers

In de pers

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

lachnieteenmensopdevluchtkroniekvanonmachtvanjeruzalem

Aanvullende gegevens