Verkrachting in het nieuws
Groepsverkrachtingen in India. verkrachting als oorlogswapen onder meer in Congo en Syrië. Vrouwen verkracht op het Egyptische Tahrirplein, acties voor een betere aanpak van seksueel geweld in België... Wat is er aan de hand? Lees nieuwsartikels uit online kranten.
De groepsverkrachting van een studente in India zorgde voor internationale verontwaardiging en massale protesten in India. De Indische overheid voerde naar aanleiding van de protesten zwaardere straffen in voor daders van seksueel geweld. De schuldigverklaring van de daders door de rechter wordt door de Indische media en activisten als 'historisch' onthaald. Toch eisen ze dat de regering en de politie meer doet om de veiligheid van vrouwen te verzekeren, want seksueel en ander geweld vormt een groot probleem voor vrouwen in India.
En nu ook het bericht dat een kwart van de Aziatische mannen toegeeft ooit een vrouw verkracht te hebben. De helft daarvan deed dat voor het eerst als tiener. Dat blijkt uit VN-onderzoek bij mannen in Bangladesh, Cambodja, Indonesië, China, Sri Lanka en Papoea-Nieuw-Guinea. Bij de meeste daders vindt de verkrachting plaats binnen de relatie/huwelijk, en 1 op 10 ondervraagden zegt ook een of meerdere vrouwen verkracht te hebben die hun partner niet is.
De belangrijkste motivatie die deze mannen opgaven voor hun daden is dat ze geloven recht te hebben op seks met de vrouw, of zij dat nu wil of niet. Op de tweede plaats komt verkrachting als vorm van entertainment, voor de lol of uit verveling. En op de derde plaats verkrachting als strafmethode. Misschien verrassend is dat alcoholmisbruik de minst belangrijke aanleiding bleek.
Meer online
- UN website: UN survey of men in Asia-Pacific reveals high levels of sexual violence in region
- De volledige studie en de onderzoeksmethode: 'Why Do Some Men Use Violence against Women and How Can We Prevent It? Quantitative Findings from the UN Multi-country Study on Men and Violence in Asia and the Pacific' - pdf (VN)
- Lees relevante nieuwsartikels
Verkrachting wereldwijd
Zeker, ook mannen worden helaas verkracht. Er zijn echter veel meer vrouwelijke slachtoffers.
Verschillende definities van verkrachting en verschillen in rapporteringsgraad, in verbaliseringsgraad, in vervolgingsgraad en veroordelingsgraad maken vergelijkingen tussen landen problematisch. In sommige landen worden ook enkel verkrachtingen van vrouwen door mannen meegeteld.
In vele landen (ook het onze) wordt verkrachting zelden aangegeven bij de politie, waarom?
- Omdat de slachtoffers geen vertrouwen hebben in de politie of het gerecht.
- Angst voor wraak van de dader.
- Angst voor 'victim blaming'-reacties: "ze heeft het zelf gezocht, met haar kledij, gedrag,..."
- Omdat sommige slachtoffers vinden dat het een privé-zaak is.
- Omwille van het sociale stigma dat er heerst rond verkrachte vrouwen. Er is de angst om verstoten te worden door de familie of het slachtoffer te worden van geweld, zoals eremoorden.
- 127 landen hebben geen expliciete wetgeving om verkrachtingen binnen het huwelijk te criminaliseren.
- In landen waar overspel of voorhuwelijkse seks illegaal is, riskeren slachtoffers van verkrachting zelf vervolging.
Meer online
- Bekijk het rapport Crime & Criminal Justice Statistics, 2013 van United Nations Office on Drugs and Crime (kies: sexual violence
- Info over wetgeving in Europese landen en beschikbare Europese cijfers over verkrachte vrouwen en slachtofferhulp vind je via EWL 2013 Barometer verkrachting.
In ons land?
Ook België, waar vrouwen het doorgaans beter hebben dan de vrouwen in India en andere ontwikkelingslanden, is niet vrij van verkrachting.
Het aantal geregistreerde verkrachtingen bedraagt in ons land acht per dag (naast de 9 aanrandingen van de eerbaarheid per dag). Als je weet dat volgens de Veiligheidsmonitor ook in België zo'n 90% van de slachtoffers geen aangifte doet bij de politie, ligt het echte aantal verkrachtingen een pak hoger. Naast deze onderrapportering is de seponeringsgraad hoog en de veroordelingscijfers laag. Weinig verkrachters van meerderjarigen worden veroordeeld en slechts 1 op 100 komt effectief in de gevangenis terecht. De Belgische veroordelingscijfers liggen lager dan het EU-gemiddelde. De aanpak van seksueel geweld loopt dus mank. Meer: VOK- tijd voor actie
De meeste verkrachtingen in België vinden plaats tussen bekenden, vaak tussen partners. Verkrachting binnen het huwelijk is sinds 1989 strafbaar in België.
Op 11 september 2012 ondertekende België het Verdrag van de Raad van Europa over het voorkomen en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en partnergeweld. Het volgende Belgische Nationaal Actieplan ter bestrijding van geweld op vrouwen (nl. 2014-2018) zal dan ook over een breder toepassingsgebied van seksueel geweld moeten beschikken dan nu het geval is, met inbegrip van aanranding van de eerbaarheid. Samengesteld uit actoren op federaal niveau en op het niveau van de deelstaten, zal de nieuwe werkgroep 'seksueel geweld' onmiddellijke maatregelen opstellen om seksueel geweld te voorkomen en te bestrijden, en ook het begrip 'seksueel geweld' ontwikkelen zoals het in het volgende NAP 2014-2018 moet worden opgenomen.
Meer lezen:
- Criminaliteitsstatistieken Federale Politie
- Veiligheidsmonitor Federale Politie
- Over bijgewerkte Nationaal Actieplan tegen partnergeweld en een werkgroep 'seksueel geweld' , Milquet, 2013
- Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld / Jérôme Pieters (e.a.) -Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, 2010
Acties
Verschillende vrouwenorganisaties voeren actie tegen het taboe rond verkrachting en tegen 'victim blaming'. Voor meer steun, begrip en gerechtigheid voor de slachtoffers. Hier enkele acties:
- Fightback & de Nederlandstalige Vrouwenraad & de Conseil des Femmes Francophones: 'Rise against rape'-petitie: hier vind je een aanzet met hun aanbevelingen voor een efficiënt beleid tegen verkrachting.
- VOK: tijd voor actie
- Vrouwenraad: Veroordeel de verkrachter, niet het slachtoffer
- Bekijk acties tegen street harassment
Meer op de RoSa website
- Lees onze Kwestie: Geweld met achtergrondinfo, cijfers en leestips.
- Hete hangijzers: De epidemie van geweld tegen vrouwen
- Hete hangijzers: EWL 2013 Barometer verkrachting
- Hete hangijzers: VOK en verkrachting
- Hete hangijzers: Seksuele intimidatie op straat
- Hete hangijzers: Oorlogsgeweld en vrouwen
- Hete hangijzers: Vrouwenrechten wereldwijd
- Artikel Uitgelezen: De wereld vecht tegen straatintimidatie - Eglantine Henderick en Jago Kosolosky interviewen Debjani Roy en Holly Kearl -pdf
In de RoSa-bibliotheek
- Handbook on sexual violence / Jennifer M. Brown, Sandra L. Walklate, 2012 (Exemplaarnummer M/0442)
- International approaches to rape / Nicole Westmarland, Geetanjali Gangoli, 2011 (RoSa exemplaarnummer FII b/1259)
- Seksueel partnergeweld in Vlaanderen. Een belevingsstudie / Stefanie Vandecapelle, 2012 (Exemplaarnummer FII d/0172)
- Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld / Jérôme Pieters (e.a.) -Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, 2010 (Exemplaarnummer FII a/1065)
- Rape in wartime / Raphaëlle Branche, Fabrice Virgili, 2012 (RoSa exemplaarnummer FIIIg/0037)
Voor meer publicaties: raadpleeg de RoSa catalogus online met trefwoorden geweld / agressie / seksueel geweld / verkrachting
Nieuwsartikels
- OM in India eist doodstraf voor groepsverkrachters (De Morgen, 11/09/2013)
- Indian media praise 'historic' Delhi gang rape verdict (BBC News, 11/09/2013)
- Viewpoints: Has Delhi rape case changed India? (BBC New, 11/09/2013)
- "Eén op de vier Aziatische mannen heeft ooit een vrouw verkracht" (De Redactie, 10/09/2013)
- Attitudes to women in India 'changing' (BBC News, 11/09/2013)
- The Delhi bus gang-rape conviction is not the only example of lax cultural attitudes to sexual violence (The Independent, 10/09/2013)
- Nothing will really change until patriarchal attitudes do (The Independent, 10/09/2013)
- U.N. study in Asia delves into why men rape (CNN, 10/09/2013)
- Third of women say there are varying degrees of rape (BBC News, 06/09/2013)
- The painful lesson of the Cherice Moralez rape trial (The Guardian, 03/09/2013)
- Military Rape, Enemy Within the Ranks (The New York Times, 03/09/2013)
- India’s rapid social change plays role in gang rape cases, experts say (The Globe and Mail, 02/09/2013)
- Alsof verkracht worden nog niet erg genoeg is (De Standaard, 02/09/2013)
- ‘Ik wil hem laten zien dat hij me niet klein gekregen heeft’ (De Standaard, 02/09/2013)
- 'Rise against rape' vraagt meer aandacht voor verkrachtingsslachtoffers (De Morgen, 31/08/2013)
- ‘Indiase samenleving ziet vrouwen als bezit’ (De Standaard, 31/08/2013)
- De kale takken hebben het gedaan (De Groende Amsterdammer, 23/01/2013)
- Rape on campus – is it an epidemic? (The Globe and Mail, 12/09/2013)