besnijdenisVrouwelijke genitale verminking is nog steeds niet uitzonderlijk in Afrika en het Midden-Oosten. Hoeveel meisjes ondergaan daar genitale mutilatie? En waar komt dit gebruik het meest voor?

Unicef publiceerde in juli 2013 haar update van het rapport 'Female Genital Mutilation/Cutting'. Deze studie geeft een statistisch overzicht en een verkenning van dynamieken van verandering, en focust hierbij op de 29 landen waar de praktijk het meest voorkomt.

Volgens het rapport worden over het algemeen minder meisjes besneden (125 miljoen besneden) dan in de vorige generatie. Toch zullen in de komende tien jaar wellicht nog zo'n 30 miljoen meisjes besneden worden. Terwijl vrouwenbesnijdenis doorgaans minder populair wordt, blijft het een zo goed als universeel gebruik in bv. Somalië, Guinea, Djibouti en Egypte. Onder sociale druk blijven families besnijdenissen organiseren, ondanks het verminderde draagvlak ervoor. De meeste inwoners en wetten van die landen zijn tegenwoordig tegen vrouwenbesnijdenis.

unicefBekijk interactieve grafieken per land op de website van The Guardian.

De genitale verminking van vrouwen is een discriminerende praktijk die indruist tegen het internationaal recht. Het is een schending van het recht op leven, op gezondheid en fysieke integriteit, het recht op vrije keuze inzake voortplanting en seksualiteit. De praktijk overtreedt het recht om niet aan geweld, martelingen, wrede, onmenselijke of onterende behandeling te worden blootgesteld. 

Download het volledige rapport 'Female Genital Mutilation/Cutting: A statistical overview and exploration of the dynamics of change'.  

 

Bezoek de tentoonstelling: Female Genital Mutilation, my way of saying NO, een serie portretten van vrouwen en mannen in Europa en in Afrika, die elk op hun eigen manier 'nee' zeggen tegen vrouwenbesnijdenis.  Nog tot 5 augustus in Antwerpen-Centraal.  

 

Meer lezen over genitale verminking in Afrika, het Midden-Oosten, Europa en België?

Lees RoSa's kwestie over Genitale verminking

In de RoSa-bibliotheek?

Relevante publicaties over genitale verminking kun je ontlenen in de RoSa bibliotheek. Bekijk hier de online catalogus. De volgende trefwoorden kunnen je alvast op weg helpen:

 

 

Aanvullende gegevens