Lindy BoggsLindy Boggs (1916-2013) was de eerste vrouw uit de staat Louisiana die een plek wist te veroveren in het Amerikaans Congres. Ze nam haar mandaat aan op 20 maart 1973 en wist dit bijna 20 jaar te behouden, tot ze in 1991 zelf een stap terug zette. Later (1994-2001) zou ze ook nog ambassadrice worden onder toenmalig president Bill Clinton. In haar politieke carrière zou ze actief strijden voor gelijke kansen m/v, maar ook voor vrede. Herhaaldelijk kaartte ze ook andere vormen van ongelijkheid aan. Ze werd voor haar bijdragen aan deze strijd meermaals gelauwerd.

Van lerares tot politiek adviseur

Boggs werd als Lindy Claiborne geboren op de Brunswick Plantation ergens in het Zuiden van Louisiana (Verenigde Staten). Later zou ze echter de achternaam van haar man - politicus Hale Boggs - overnemen. Ze studeerde tot 1935 in New Orleans, aan het Newcomb College dat onderdeel uitmaakt van de Tulane University. Daarna ging ze aan het werk als lerares. In 1938 trouwde ze vervolgens met de latere congresafgevaardigde Hale Boggs. Net als haar man werd ze lid van de Democratic Party (één van de twee grote Amerikaanse politieke partijen). Van meet af aan werd ze de belangrijkste politieke adviseur van haar man.

Intrede in het Amerikaanse Congres

lindyboggs2Op 16 oktober 1972 slaat het noodlot echter toe. Haar man verdwijnt, tijdens de verkiezingscampagne van dat jaar, spoorloos in een vlucht met een tweemotorig vliegtuig boven Alaska. Op 3 januari 1973, ongeveer drie maanden na zijn verdwijning, wordt hij officieel doodverklaard. Door middel van een naverkiezing neemt Lindy Boggs de plaats van haar overleden man in als congresafgevaardigde van de staat Lousiana in het Huis van Afgevaardigen. Ze nam dit mandaat aan op 20 maart van dat jaar.

Tijdens haar verblijf in het congres werd ze onder meer benoemd tot voorzitter van de Joint Committee on Bicentennial Arrangements (1975-1977) en de Commission on the Bicentenary of the House of Representatives (1985-1991). Als lid van het Appropriations Committee trachtte ze actief de situatie voor vrouwen te verbeteren, zowel inzake arbeidsomstandigheden, onderwijs als financieel.

Ze werd tot 3 januari 1991 acht maal herkozen als congreslid, totdat ze zelf afstand deed van haar lidmaatschap. Elke verkiezing opnieuw haalde ze het met een overgrote meerderheid van haar rechtstreekse concurrent(en).

Verdere (politieke) carrière & erkenning

lindy-boggs-picture-3In 1976 had ze de eer om als eerste Amerikaanse vrouw de voorzitter te zijn van een nationale conventie van één van de twee grote politieke partijen, namelijk de Democratic National Convention. In 1994 werd Boggs, nadat ze het congresleven vaarwel had gezegd & in navolging van haar man, toegevoegd aan de Louisiana Political Museum and Hall of Fame in Winnfield. Drie jaar later benoemde toenmalig president Bill Clinton haar tot ambassadrice van de Verenigde Staten in Vaticaanstad. Deze functie vervulde ze tot op 84-jarige leeftijd.

In 1999 onderscheidde het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute haar met de Four Freedoms Award in de categorie vrijheid van godsdienst & in 2006 ontving Boggs de Congressional Distinguished Service Award. Deze onderscheiding wou Boggs' bijdragen tijdens haar 20-jarige verblijf binnen het Huis van Afgevaardigden in de kijker zetten.

Ook werd er in 1991 een leeszaal binnen het Capitool (Washington D.C.) naar haar vernoemd. Deze leeszaal, die enkel toegankelijk werd gesteld voor vrouwelijke leden, zou de enige kamer in het volledige gebouw zijn die naar een vrouw vernoemd is.

 Gelijke kansen m/v

Eén van haar meest memorabele verwezenlijkingen als congresafgevaardigde, was het feit dat ze haar mannelijke collega's wist te overtuigen om "geslacht" en "echtelijke staat" als categoriën van discriminatie op te nemen in een belangrijke gelijke kansen wet in 1974.

In 1994 schreef ze ook een boek over haar leven, namelijk: Washington Through a Purple Veil: Memoirs of a Southern Woman. Ze pent er in neer hoe zij het leven als vrouw van een politicus en als vrouwelijke politica zelf heeft ervaren.

Boggs overleed op 27 juli 2013 op natuurlijke wijze in haar eigen huis. Ze werd 97.

In de RoSa-bibliotheek

Lindy Boggs

  • Testimony before the select education subcommittee of the house education and labor committee / Lindy Boggs, 1978 - RoSa ex.nr.: FIIIg/0004

Vrouwen in de Amerikaanse politiek

how-women-represent-women1madam president2women transforming congress3impact4when women lead5

  • How women represent women: political parties, gender, and representation in the state legislatures / Tracy L. Osborn, 2012 - RoSa ex.nr.: FII b/1288
  • Madam president : women blazing the leadership trail / Eleanor Clift & Tom Brazaitis, 2003 - RoSa ex.nr.: FII b/0884
  • Women transforming Congress / Cindy Simon Rosenthal, 2002 - RoSa ex.nr.: FII b/0081
  • The impact of women in public office / Susan J. Caroll, 2001 - RoSa ex.nr.: EII d/0097
  • When women lead : integrative leadership in state legislatures / Cindy Simon Rosenthal, 1998 - RoSa ex.nr.: FII b/0503