Marie-Angélique Duchemin, weduwe Brulon (1772-1859)Omwille van haar militaire verdiensten in de Franse Revolutie ontving Marie-Angélique Duchemin, weduwe Brulon, tijdens de Tweede Republiek in 1851 als de eerste vrouw het Legioen van Eer, de hoogste onderscheiding in Frankrijk .  

Leven

Marie-Angélique Josèphe Duchemin wordt geboren in Bretagne op 20 januari 1772. Ze is de dochter en de zus van militairen in het 42ste regiment infanterie. In 1789 trouwt ze in Ajaccio op Corsica met korporaal André Brulon. Zoals zoveel vrouwen in haar tijd volgt ze het leger op campagne. Haar echtgenoot verliest het leven tijdens een schermutseling tussen clans op Corsica. Marie-Angélique blijft achter met een dochtertje van twee en een boreling die kort nadien sterft. Rond die tijd overlijdt ook haar vader. Na die dramatische gebeurtenissen begint het gedrag van de weduwe haar omgeving te verontrusten. Sommigen denken dat ze haar verstand kwijt is, omdat ze zich in een legeruniform hijst.

Militaire carrière

In 1792 neemt generaal Casabianca de jonge weduwe op in het 42ste regiment infanterie. Aanvankelijk wordt haar aanwezigheid getolereerd, vervolgens aanvaard, en al snel wordt ze bevorderd dank zij haar leidinggevende kwaliteiten en haar durf. Ze krijgt de rang van korporaal, daarna van kwartiermeester en later brengt ze het tot sergeant-majoor.

Tijdens het beleg van Calvi in augustus 1794 raakt ze zwaar gewond. In november 1797, ze is dan nog maar 25, brengen haar slecht verzorgde verwondingen haar ertoe om een aanvraag tot opname in te dienen in het Hotel der Invaliden is Parijs, maar ze wordt er pas 7 jaar later toegelaten, in 1802. Weduwe Brulon is de eerste vrouw met de rang van onderluitenant die er opgenomen wordt. Ze neemt er verschillende taken op zich, zoals beheerder van het kledingmagazijn. Brulon blijft er haar hele leven wonen tot haar overlijden op 13 juli 1859, omringd door haar strijdmakkers.

Beroemd als ze is onder haar tijdgenoten ontvangt ze bezoek van belangrijke politici en militairen, maar ze weigert systematisch generaal Napoleon Bonaparte te ontmoeten, omdat ze hem verantwoordelijk acht voor de dood van haar echtgenoot en haar vader.

Hoewel haar militaire loopbaan niet lang geduurd heeft en die zich uitsluitend op Corsica afspeelde, bestaan er voldoende documenten die haar waarde als strijder bevestigen.

Eerbetoon

Marie-Angélique Duchemin droomt ervan om geridderd te worden in het Legioen van Eer. Alle gouverneurs spannen zich tevergeefs in om de onderscheiding voor haar in de wacht te slepen. Lodewijk XVIII honoreert haar wel met de graad van onderluitenant-invalide en met de decoratie van de Lelie.

Het is pas op 15 augustus 1851 dat Louis-Napoléon Bonaparte, op dat moment president van de tweede republiek, de 79-jarige Marie-Angélique Brulon het Kruis van het Legioen van Eer toekent met de titel van ridder.  Als oorlogsveteraan in dienst bij het Franse leger tussen 1792 en 1815, ontvangt ze bovendien de medaille van Sint-Helena in 1857.

Meer lezen: Les Duchemin, Angélique et la Légion d’Honneur ( 16 mei 2013)