Naast de Vrouwendag staat maart traditiegetrouw in het teken van de Jeugdboekenmaand met dit jaar als thema M/V/X. Organisator Iedereen Leest wil kinderen en jongeren doen nadenken over identiteit, jongens/meisjes en alles daar tussenin.

Als genderexpert heeft RoSa vzw Iedereen Leest mee geloodst door het beginsel van gelijke kansen voor vrouwen en mannen, hebben we stilgestaan bij de impact van rolpatronen en stereotiepe man-vrouw verhoudingen en hebben we een literatuurlijst 'Gender in kinder- en jeugdliteratuur' opgesteld met werken uit RoSa's bibliotheekcollectie.

Ook hebben we deze maand heel wat interactieve vormingen voorzien in bibliotheken om het thema voor kinderen, ouders, bibmedewerkers en andere geïnteresseerden onder de loep te nemen. Vormingen worden het hele jaar aangeboden. Meer informatie over onze workshops kunt u hier terugvinden of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Thema M/V/X

jeugdboekenmaand

De Jeugdboekenmaand geeft geen antwoorden, maar wil open vragen stellen over het thema M/V/X. M/V/X gaat over wat kinderboeken zeggen, met en zonder woorden. Is de held echt altijd een jongen? Hoeveel prentenboekendieren heten ‘zij’? Wie loopt er door het beeld? Wie past er op de kleintjes? Wie is de baas? Wie knikt en luistert? En wie niet? M/V/X gaat over kijken naar wat er staat en zien wat er niet staat.

Lezen met kinderen is fantastisch. Het prikkelt hun fantasie, houdt hun interesse vast en voor ze het zelf doorhebben, hebben ze vanalles opgepikt over de wereld rondom hen. Alleen daar loopt het soms mank. Ondanks de ernorme variatie aan fantasierijke boeken op de markt, zijn de beelden over mannen en vrouwen, jongens en meisjes vaak nog verrassend stereotiep.

Bij vele klassiekers is dat niet meer dan een weergave van de werkelijkheid die niet langer de onze is, maar ook recentere publicaties blijken nog al te vaak vasthouden aan voorbijgestreefde clichés over jongens en meisjes. En dat is jammer. Samen met vele andere invloeden, geven boeken mee vorm aan de ideeën die jongens en meisjes hebben over zichzelf en anderen. En ook dat blijkt bij de gemiddelde driejarige nog behoorlijk stereotiep.

Waarom is M/V/X actueel?

Of je als jongen of meisje wordt geboren, in onze maatschappij bepaalt je geslacht nog steeds welk gedrag je al dan niet hoort te vertonen, of je met roos of blauw speelgoed speelt, welke studiekeuzes je hoort te volgen en welke beroepen je beter niet hoort uit te oefenen.

En wat als een kind zichzelf noch meisje noch jongen voelt? Genderstereotypen stellen grenzen aan het experimenteergedrag van kinderen. Ze horen niet in een bepaalde richting geduwd te worden en daarom is het belangrijk om met een open blik stil te staan bij de unieke persoonlijkheid van een kind, ongeacht het geslacht. Stereotiep gedrag dat uit vrije wil tot stand komt is oke, nét zoals niet-stereotiep gedrag.  

Meer informatie op RoSa's website

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

Zie literatuurlijst 'Gender in kinder- en jeugdliteratuur' opgesteld voor de Jeugdboekenmaand 2017.