Pearl S. Buck (1892 –1973) was een Amerikaans auteur, vooral bekend om haar romans over het leven in China. In 1932 werd ze de eerste vrouw die de Pulitzerprijs voor fictie won, voor haar roman The Good Earth. In 1938 won ze als eerste Amerikaanse vrouw ook de Nobelprijs voor de Literatuur.

 Pearl S. Buck, de auteur

Pearl-Buck-bron bookpage punt comVanaf de jaren 20 publiceerde Pearl Buck diverse verhalen en essays. In 1930 publiceerde ze haar eerste roman: East Wind, West Wind. Haar beroemdste roman, The Good Earth, werd een jaar later gepubliceerd, in 1931. Samen met Sons uit 1933 en A House Divided uit 1935 vormt The Good Earth een trilogie, ook gepubliceerd als The House of Earth in 1935. Pearl Bucks boeken spelen zich vooral af in China. Haar boek, The Good Earth handelt over het familieleven in een Chinees dorp aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het was het best verkochte fictieboek in de Verenigde Staten tijdens het jaar 1931.

Buck was de eerste vrouw die de Pulitzerprijs voor fictie won met haar boek The Good Earth. Dit gebeurde in 1932. Drie jaar later kreeg ze voor hetzelfde boek de William Dean Howells Medal, een vijfjarige prijs voor de meest onderscheiden Amerikaanse roman van die periode. In 1938 won ze als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Literatuur. Ze was slechts de vierde vrouw die deze eer toebedeeld was.

Het Nobelprijscomité zei bij de overhandiging van de prijs het volgende:

“By awarding this year's Prize to Pearl Buck for the notable works which pave the way to a human sympathy passing over widely separated racial boundaries and for the studies of human ideals which are a great and living art of portraiture, the Swedish Academy feels that it acts in harmony and accord with the aim of Alfred Nobel's dreams for the future.”

Ze publiceerde ook een aantal literaire werken onder een mannelijk pseudoniem, John Sedges.

Pearl S. Buck kreeg niet enkel in literaire kringen erkenning. Zo werd ze in 1983, 10 jaar na haar dood, in de bloemen gezet met een 5¢ Great Americans series postzegel van de United States Postal Service. In 1999 werd Buck een Women's History Month Honoree van de National Women's History Project. En ook in haar tweede thuisland China kreeg ze erkenning. Zo werd Bucks voormalige woonplaats op de Nanjing University ingewijd als Sai Zhenzhu Memorial House. Sai Zhenzhu was Bucks Chinese naam.

Pearl S. Buck liet als auteur immens veel publicaties na. Een beknopte selectie van haar werk:

Autobiografieën:

 • My Several Worlds: A Personal Record (1954)
 • A Bridge For Passing (1962)

Biografieën:

 • The Exile (1936)
 • Fighting Angel (1936)

Pearl buck the Good Earth coverEen aantal van haar belangrijkste romans:

 • East Wind: West Wind (1930)
 • The House of Earth:
  • The Good Earth (1931)
  • Sons (1933)
  • A House Divided (1935)
 • This Proud Heart (1938)
 • China Sky (1941)
 • Dragon Seed (1942)
 • The Townsman (1945) – als John Sedges
 • Portrait of a Marriage (1945)
 • Pavilion of Women (1946)
 • Peony (1948)
 • The Big Wave (1948)
 • The Long Love (1949) – als John Sedges
 • Imperial Woman (1956)
 • Letter from Peking (1957)
 • Satan Never Sleeps (1962)
 • The Living Reed (1963)

Heen en weer tussen China en de Verenigde Staten

Pearl S. Buck werd geboren als Pearl Comfort Sydenstricker in Hillsboro, West-Virginia (VS). Toen ze drie maanden oud was, verhuisde ze met haar ouders naar de Chinese provincie Jiangsu, waar haar ouders missionaris waren. Pearl bracht de eerste jaren van haar jeugd in China door, waar zij Chineestalig werd opgevoed, met Engels als tweede taal. In 1900 verliet de familie het land, omdat het daar door de Bokseropstand te gevaarlijk werd voor buitenlanders. Er waren geruchten over gewelddadigheden tegen westerse missionarissen. De vijandige houding die veel Chinezen plotseling heel openlijk aannamen, nam met de dag toe. Na een verblijf van 2 jaar in San Francisco keerde de familie Sydenstricker weer terug naar China. Lange tijd zou Buck heen en weer reizen tussen de Verenigde Staten en China.

Buck keerde voor haar studies terug naar de VS. Van 1910 tot 1914 studeerde ze aan het Randolph-Macon Women's College in Lynchburg, Virginia. Na afloop van haar studies keerde ze terug naar China. In 1917 trouwde ze met John Lossing Buck, een Amerikaans landbouweconoom die zich specialiseerde in de landelijke economie van China. Ze nam ook zijn achternaam over. Het echtpaar ging vervolgens in een arme Chinese provincie wonen, zodat John Lossing Buck zijn werk kon verder zetten. Van 1920 tot 1933 woonden de Bucks op de campus van de University of Nanking, waar ze beiden les gaven. Pearl Buck gaf er Engelse literatuur net als ook aan het Ginling College en aan de National Central University.

Schrijven uit noodzaak

In 1921 beviel Pearl S. Buck van een dochter, Carol Grace, die verstandelijk gehandicapt bleek te zijn. Mede om de kosten van de zorg voor haar dochter te kunnen opbrengen, begon Buck met schrijven. In 1924 woonden ze korte tijd opnieuw in de VS, waar Pearl Buck haar masterdiploma haalde aan Cornell University. In 1925 adopteerden John en Pearl Buck een tweede dochter, Janice, waarna ze opnieuw naar China verhuisden.

In 1927 waren er diverse nationalistische en communistische opstanden in en rond Nanjing. Ook het huis van de Bucks werd volledig geplunderd. Gelukkig had het gezin op tijd kunnen onderduiken. Ze vluchtten naar Japan, waar ze een jaar verbleven vooraleer terug te keren naar China. Door diverse contacten met prominente Chinese auteurs begon Buck steeds meer in haar kunnen als auteur te geloven. Het geld was ook welkom, niet alleen om de zorg voor haar dochter te kunnen bekostigen, maar ook om als gescheiden vrouw in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Haar huwelijk met John begon namelijk steeds meer op losse schroeven te staan. In 1935 beëindigden John en Pearl Buck hun huwelijk. Ze voltrokken hun scheiding in de zogenaamde ‘scheidingshoofdstad’ Reno, Nevada (VS).

Voorgoed naar de VS

Wegens de politieke spanningen in China en om beter te kunnen zorgen voor haar gehandicapte dochter verhuisde Pearl Buck in 1934 – zonder John Buck - weer naar de VS om nooit meer naar China terug te keren. Tijdens het communistische regime werd ze bestempeld als een 'Amerikaans culturele imperialist' en werd haar de toegang tot China ontzegd.

In 1935 trouwde Pearl Buck met Richard Walsh, niet lang na van haar eerste man gescheiden te zijn. Pearl Buck leerde Richard Walsh kennen als uitgever van haar eerste boek. Zowel privé als professioneel zouden ze jarenlang een team vormen. Samen met Walsh adopteerde Pearl Buck nog negen kinderen. Ook haar geadopteerde dochter Janice uit haar eerste huwelijk zou de achternaam Walsh overnemen. Samen met Richard Walsh woonde Buck in Pennsylvania tot zijn overlijden in 1960. Daarna verhuisde Buck met de kinderen naar Danby in Vermont.

In de jaren 60 werd bij haar dochter Carol de diagnose PKU (Fenylketonurie) vastgesteld. Bij PKU is het enzym fenylalaninehydroxylase (PAH) dat het aminozuur fenylalanine afbreekt, afwezig of onwerkzaam, waardoor dit aminozuur zich in het bloed en het ruggenmergsvocht ophoopt. Hierdoor treedt een chemisch proces op waardoor zenuwcellen beschadigd raken. Dit leidt uiteindelijk tot hersenbeschadiging. Patiënten met onbehandelde PKU zijn meestal verstandelijk gehandicapt met bijkomende gedragsproblemen, en hebben veel last van moeilijk te behandelen huidaandoeningen, zoals eczeem. Buck heeft over de zorg voor deze dochter later ook een boek geschreven, The Child Who Never Grew, een aangrijpend verhaal over de zorg voor een verstandelijk gehandicapt kind.

Voorvechtster voor vrouwenrechten en minderheden

Terug in de Verenigde Staten zette Buck zich in voor burger- en vrouwenrechten lang voor dit als ‘hip’ werd ervaren of politiek veilig was om te doen. Ze zette daarnaast ook diverse organisaties op voor contact met en hulp aan Aziatische landen. Ze zette zich hierbij bijvoorbeeld ook heel direct in voor de duizenden baby’s van Aziatische vrouwen en Amerikaanse soldaten, achtergelaten nadat de soldaten in kwestie terug naar de VS gingen.

In 1949 stichtte Pearl Buck Welcome House, Inc, het eerste internationale interraciale adoptiebureau, nadat bestaande adoptiediensten Aziatische kinderen en kinderen van gemengde afkomst als ‘onadopteerbaar’ hadden geclassificeerd. Ze deed dit samen met auteur James A. Michener, advocaat Oscar Hammerstein en zijn vrouw Dorothy Hammerstein. In 1964 stichtte Pearl Buck vervolgens de Pearl S. Buck Foundation (nu: Pearl S. Buck International) om kinderen te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor adoptie. Ze opende datzelfde jaar ook het Opportunity Center and Orphanage in South Korea, waarvan later ook bureaus zouden komen in Thailand, de Filipijnen en Vietnam.

In memoriam

Pearl Buck bron engelse wikipedia.orgPearl Buck overleed in 1973 op tachtigjarige leeftijd aan longkanker. Ze ontwierp haar eigen grafsteen, waar in Chinese tekens de naam Pearl Sydenstricker op staat. Ze werd begraven op Green Hills Farm in Pennsylvania, het domein waar ze tot 1960 met haar tweede man Richard Walsh gewoond had. Het landhuis dat op het domein staat, kreeg de naam Pearl S. Buck House en werd omgedoopt tot een National Historic Landmark en museum in 1980. Het landhuis staat op de Amerikaanse National Register of Historic Places en is eigendom van de Pearl S. Buck Foundation. Het is toegankelijk voor bezoekers.

Naast het Pearl S. Buck House zijn er nog diverse andere historische sites die kunnen worden bezocht en/of een verwijzing kregen naar Bucks passage daar. Een overzicht van alle sites:

 • The Pearl S. Buck Birthplace in Hillsboro, West Virginia
 • Green Hills Farm in Bucks County, Pennsylvania
 • The Zhenjiang Pearl S. Buck Research Association in Zhenjiang, China
 • Pearl S. Buck House in Nanjing, China
 • The Pearl S. Buck Summer Villa, op de Lushan Mountain in de Jiangxi Provincie, China
 • The Pearl S. Buck Memorial Hall, Bucheon, South Korea

Bronnen / Meer lezen

 • Middlebrow Mission: Pearl S. Buck's American China / Vanessa Künnemann, 2016
 • Aristocratic Women in Pearl S. Buck’s Novels. In Relevance With East Wind: West Wind And Pavilion Of Women / Rasheeda Begum Bepar, 2015
 • Her Quest For Self: A Journey: Revisiting Select Novels of Two American Women Writers / Gayreen Lyngdoh, 2015 - RoSa ex.nr.: GIV2a/0759
 • Pearl: auto-biography / Robert D. Stooks – ebook, 2015
 • The China Mystique: Pearl S. Buck, Anna May Wong, Mayling Soong, and the Transformation of American Orientalism / Karen J. Leong, 2005
 • Women and international relations: Pearl S. Buck's critique of the Cold War / Shaffer, Robert, 1999 / Artikel in: JOURNAL OF WOMEN'S HISTORY jrg. 11 nr. 03 p. 151-175 (RoSa Tijdschriftenzaal)
 • L’ amour demeure / Pearl Buck, 1972. RoSa ex.nr.: RI /0329
 • Penelope - uitzending van 6 april 1958 - Pearl S. Buck / BRT Archieven, 1958. RoSa ex.nr.: BRT/042

Opzoeken in de RoSa-catalogus kan via het trefwoord “BUCK PEARL S.” of onder auteur “BUCK PEARL S.” of “BUCK PEARL”.