Karin Spaink, Amsterdam 20 december 1957

 

 

Karin Spaink‘Als een oude geilaard kijk ik nu naar borsten. Borsten in films, in tijdschriften en op straat. Naar de welving, de deining, de glooiing, de gleuf tussen beide. Naar de stevigheid, de omvang, de massa. En ik hou de mijne steeds in mijn palm. Donderdag gaat-ie eraf.

De gedachte went. Nog geen twee weken geleden hoorde ik dat er een tumor in mijn rechterborst zat en nader onderzoek nodig was wegens het vermoeden van een tweede haard. Kanker hebben is één ding maar de gedachte dat mijn borst eraf moest - bij twee tumoren een vrijwel onvermijdelijke stap - maakte me paniekerig. Dat trek ik niet, een borst eraf, hoe moet ik dan ooit weer naakt tegenover iemand durven te staan, hoe moet ik me in godesnaam kleden?’

Uit: Requiem voor een borst   (Het Parool, 4 april 2006)

Biografie

Karin Spaink is geboren in Amsterdam op 20 december 1957. Als kind leert ze goed, maar ze wordt gepest op school. Van haar ouders krijgt ze het geloof in de vooruitgang mee. Haar levensmotto is: geloof in eigen kunnen, investeer in je toekomst, doe je dapperder voor dan je bent.

Ze behaalt in 1981 een lerarendiploma Engels en in 1984 een diploma sociologie. Ze geeft een jaartje Engelse les en schoolt zich later om tot computerprogrammeur, waarmee ze aan de slag gaat bij Fokker van 1988 tot 1990. In 2005 start ze een eigen bedrijf: spaink.net. Vanaf 1985 begint ze als freelancer columns te schrijven. Ze schreef bijdragen voor De Groene Amsterdammer, het feministische tijdschrift Lover, ZIZO, Het Parool en Medisch Contact.

Karin Spaink krijgt al vroeg af te rekenen met ernstige ziekte. Na anorexia, een zelfmoordpoOpen en bloot: borstkanker zonder opsmuk / Karin Spaink, 2007. RoSa exemplaarnummer Ca/0555ging, multiple sclerose (vanaf 1986) en een hersenbloeding (1995), krijgt ze borstkanker (2006).  Over haar borstamputatie communiceert ze heel open via haar “klog” of kankerweblog .  Bij een interview in Opzij  (september 2006) laat ze een confronterende foto publiceren van haar bloot bovenlichaam na de operatie. Diezelfde foto komt ook op de cover van het pamflet Open en Bloot: borstkanker zonder opsmuk, dat ze publiceerde in 2007.

Haar ziektes verwerkt ze door er ervaringsboeken over te schrijven. ‘Maar het is wat ik goed kan: nadenken over hoe ziekte in elkaar zit, zowel maatschappelijk als individueel, en daarover schrijven’.

De schrijfster is vrijgezel en woont in een benedenwoning in Amsterdam met haar poezen en haar bibliotheek. “Ik geloof dat ik een zigeuner in de liefde ben, of een freelancer. Onderhand word ik minder aantrekkelijk en raakt iedereen bezet.”

Meer over Karin Spaink  

Oeuvre

Karin Spaink is een feministe en internetactiviste die in een spitse taal strijdt tegen onrecht en onzin. “Taal is mijn verhouding tot de buitenwereld. Als ik het ergens niet mee eens ben, dan schrijf ik erover. Als ik in de knoop zit, dan schrijf ik er over. Als ik de behoefte heb ergens iets aan te doen, dan schrijf ik er over. Het woord is mijn alfa en omega".

Ze voerde tien jaar lang een juridisch gevecht tegen de Scientologykerk (1995-2005). 

Het strafbare lichaam: de orenmaffia, kwakdenken en het placebo-effekt, 1992. RoSa exemplaarnummer Ca/0322 Ze fulmineert tegen alternatieve genezers en andere kwakzalvers die beweren dat je zelf schuld hebt aan je ziekte, dat het tussen je oren zit; ze smeedt het woord “orenmaffia”, dat opgenomen werd in de van Dale. 

Ze vindt dat de Pink Ribbon-campagne vrouwen met kanker onnozel benadert en protesteert tegen borstscanners, die ze ‘tietenpletters’ noemt.

Ze ijvert voor digitale burgerrechten en is medestichter van Bits Of Freedom in 2000.

Ze pleit voor het recht op zelfdoding en krijgt hiervoor veel kritiek.  Het Zelfmoordforum is inmiddels afgesloten.

Ze zet zich in voor de rechten van holebi’s en transseksuelen en ontving hiervoor het Roze Lieverdje in 2008.

Karin Spaink ventileert haar ideeën en overtuigingen op haar persoonlijke weblog I write, therefore I am,  in columns en interviews, in lezingen en media-optredens, in autobiografische schetsen die ze bundelt en uitgeeft. Ze wordt veel gevraagd als jurylid en is een welkome gast bij evenementen waar een spits geformuleerd standpunt gewenst is.

Boeken en bundels: een overzicht

Erkenning en prijzen

Het Humanistisch Verbond reikt op 20 mei 2009 de Van Praagprijs uit aan Karin Spaink, omdat zij geldt "als sprankelend voorbeeld van iemand die levenskunst uitstraalt". De Van Praagprijs is een oeuvreprijs en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. 

Op 14 februari 2008 ontvangt ze het Roze Lieverdje, een prijs voor Amsterdammers die zich inzetten voor seksuele diversiteit en emancipatie van holebi's en transseksuelen. Op 10 oktober 2015 ontvangt ze de titel 'Vrijdenker van het Jaar', uitgereikt door De Vrije Gedachte, een atheïstisch-humanistische vereniging, opgericht in Nederland in 1856.

Aanraders uit de RoSa bibliotheek

In de RoSa bibliotheek vind je meer van en over Karin Spaink