Kristien Hemmerechts, Brussel 1955

Kristien Hemmerechts  ... en ook voor de vrouw van wie de schijnbaar kerngezonde zoon zomaar dood neerviel, hij was dertig, haar lieveling, ze had al twee kindjes op erg jonge leeftijd verloren, en ook door haar man was ze in de steek gelaten, hij was er met een ander vandoor. Haar familie begreep niet dat ze na één jaar het verlies van haar zoon nog altijd niet had verwerkt, vond dat het tijd was om op te houden met huilen en jammeren en de morbide details van zijn dood herkauwen. Waarom liet ze zich zo gaan? Tja, waarom?

Uit: Als een kinderhemd. - Verhalenbundel (2006)

Biografie

Naast docent Engelse literatuur is Kristien Hemmerechts scheppend auteur, essayist, feminist, podiumbeest en mediafiguur. Ze was enige tijd bestuurslid van de Anna Bijnsstichting. Van bij de publicatie van haar eerste novelle in 1987, Een zuil van zout, breekt ze al meteen door in Vlaanderen en Nederland.

Ze is de moeder van Kathy uit haar huwelijk met een Engelsman in 1978. Na de wiegendood van hun zoontjes in 1983 en 1984 liep het huwelijk op de klippen. In 1992 hertrouwde ze met dichter Herman de Coninck. Hij overleed aan een hartaanval in 1997. Over hem en hen samen gaat haar boek Taal zonder mij (1998).

Ze houdt van het combineren van les geven en schrijven, zei ze ooit in een interview . Als mediafiguur en auteur krijgt ze wel eens kritiek ; op haar beurt geeft ze graag haar ongezouten mening.

Als inspirerend rolmodel nam Kristien Hemmerechts deel aan RoSa's jongerenproject "Bekende Feministen voor de Klas".

Meer lezen:

Kristien Hemmerechts (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)

Oeuvre

Kristien Hemmerechts beschrijft relaties tussen mensen: mannen en vrouwen, ouders en kinderen. Ze schrijft over (vrouwelijke) seksualiteit, man-vrouwverhoudingen, moederschap, verlies en rouw.

Na een debuut in het Engels en een proefschrift over de controversiële schrijfster Jean Rhys in 1986 (A Plausible Story and A Plausible Way of Telling It: A Structuralist Analysis of Jean Rhys's Novels), verschijnt van Hemmerechts vooral Nederlandstalige fictie.

Zij debuteerde in het Nederlands met Een zuil van zout (1987) en publiceerde sindsdien ruim verschillende romans, verhalen- en essaybundels en het portret Ann (2008). 

Het pamflet waarin ze protesteert tegen de fallocratie in de literatuur, De man, zijn penis en het mes, gepubliceerd in mei 2008 (RoSa exemplaarnummer M/0349) is een sereen geformuleerde aanklacht tegen seksisme en de meest gruwelijke uiting ervan, seksueel geweld. In onze samenleving bestaat een merkwaardige vorm van blindheid tegenover het overal aanwezige seksisme. Bij veel auteurs uit de wereldliteratuur ziet Hemmerechts een stuitende visie op de vrouw en de vrouwelijke seksualiteit.

Een fragment uit: De man, zijn penis en het mes, p. 10-11:

Kerouac noemt zijn penis geen mes, maar de passage vestigt de aandacht op de averij die het lichaam van het meisje ten gevolge van een eerdere vrijpartij heeft opgelopen. Het was opensnijden of openscheuren. Hoe vaker ik de scène lees, hoe meer ze me verbijstert. Hoe kun je als man zo blind zijn? Maar hij is niet blind, want hij ziet het en benoemt het. En vervolgens negeert hij de betekenis ervan. Hij maakt zich geen zorgen over een eventuele nieuwe zwangerschap. Hij vraagt zich niet af of dit lichaam niet te broos of te gekwetst is voor zijn 'lovemaking'. Hij stelt geen vragen over het kind dat uit de buik is gehaald.  [...] Is dit gebrek aan interesse - dat ook een vorm van blindheid is, blindheid voor wie zij is, voor haar geschiedenis, voor haar noden en verlangens - eigen aan de man?

 Een bespreking van Hemmerechts' essaybundel  Atijd met uw gezever gij (1996).
Beluister haar radioboek Honing (2007).

Voor haar roman De vrouw die de honden eten gaf (2014) kreeg ze bakken kritiek in Vlaanderen. Het hoofdpersonage Odette vertoont opvallende gelijkenissen met de kindermoordenares Michelle Martin. Lees een recensie.

Recent publiceerde Hemmerechts de roman Alles verandert (De Geus, 2015), waar ze in de huid kruipt van een vrouwelijke campusverkrachter. Lees Kristien 'the woman you love to hate' Hemmerechts wordt 60 (Knack, 26/08/2015)

Een overzicht van haar publicaties vind je op Kristien Hemmerechts - wikipedia en bij uitgeverij De Geus.

Lees ook: Literatuurplein.nl

 Erkenning en prijzen

Hemmerechts is één van de bekendste en meest gelezen schrijfsters in het Nederlandse taalgebied.

In België kreeg ze de Driejaarlijkse Prijs voor het Proza van de Provincie Brabant in 1986 voor haar debuut Een zuil van zout  In 1988 werd ze genomineerd voor de NCR-prijs. De Driejaarlijkse Belgische Staatsprijs voor Verhalend Proza kreeg ze in 1990.

In Nederland werd haar de Frans Kellendonkprijs 1993 toegekend voor haar gehele oeuvre. Ook in 1993 kreeg Kerst en andere liefdesverhalen een nominatie voor de AKO Literatuurprijs .  De roman Zonder grenzen werd genomineerd voor de Prix Jean Monnet de Littérature Européenne 1999. Voor ‘De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze’ werd ze in 2007 genomineerd voor de Anna Bijnsprijs. Haar naam kwam verschillende keren voor op de longlist van de Libris literatuurprijs.

Aanraders uit de RoSa bibliotheek

  • Bloot zijn en beginnen: het oeuvre van Kristien Hemmerechts / Mark Cloostermans . - Amsterdam : Atlas, 2008. - (RoSa exemplaarnummer GIV2a/0612)
  • Geletterde vrouwen : interviews / Elisabeth Lockhorn. - [s.l.] : Anthos, 1996. - (RoSa exemplaarnummer T/0466)
  • Als een wilde tuin : schrijfsters in Vlaanderen 2 / Lisette Keustermans, Brigitte Raskin. - Amsterdam : Meulenhoff, 1996. - (RoSa exemplaarnummer T/0462)
  • Over sprookjes en spookjes : een verkenning van het feminisme in de roman Brede heupen van Kristien Hemmerechts / Sonja Vandekeybus. - Antwerpen : Universiteit Antwerpen ; Departement Taal- en Letterkunde Germaanse talen, 1998. - (RoSa exemplaarnummer GIV2a/353)