Anna Maria Geertruida Schmidt  - Kapelle (Nl) 1911 - Amsterdam 1995

annie mg schmidtEr waren eens een koning en een koningin die zo verschrikkelijk graag een kindje wilden hebben. De jaren gingen voorbij en ze kregen maar geen kindje totdat de koningin eindelijk zei: ‘Zal ik eens naar een toverheks gaan?’‘ Dat zou ik nooit doen,’ zei de koning. ‘Daar komt altijd narigheid van.’‘ Er woont er eentje vlakbij,’ zei de koningin. ‘Je weet wel, achter in onze tuin, in de grote pereboom.’ ‘Woont er een heks in de pereboom?’ riep de koning verschrikt.
‘Doe niet zo onnozel,’ zei de koningin. ‘Jij hebt het zelf goedgevonden dat ze daar haar huisje bouwde. Op zo'n dikke tak bovenin. Je weet wel... ze heet Akkeba.

’O ja,’ zei de koning. ‘Dat mens dat zo hard op haar bezemsteel door de lucht jaagt. Wou je heus aan haar vragen of...?’Maar de koningin was al weg. Ze liep de tuin in, ging onder aan de pereboom staan en riep: ‘Akkeba!’ Er kwam een oud warrig heksenhoofd tussen de peren door gluren. ‘Wie wou daar wat?’ vroeg het hoofd. ‘Ik ben het,’ zei de koningin. ‘Ik wou zo graag een kindje.’ ‘Kom een beetje hoger. Ik versta je niet, schreeuwde de heks.’

lees verder

Uit: Spikkeltje (Heksen en zo - 1964)

Biografie

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle op Zuid-Beveland. Haar vader was dominee, haar moeder hield van lezen en bracht de jonge Anna, “Zus”, al snel in contact met de literatuur. Na de middelbare school in Goes begon Annie een notariaatsstudie in Den Haag die ze niet afmaakte. In plaats daarvan leerde ze steno en typen. Ze was een tijdje au-pair in Hannover en terug in Nederland volgde ze een bibliotheekopleiding.

Vanaf 1932 werkte ze in verschillende bibliotheken tot ze in 1946 een baan kreeg als documentalist bij de Amsterdamse krant Het Parool. Daar werd haar schrijftalent algauw ontdekt. Van 1948 tot 1957 publiceerde Annie M.G. Schmidt columns, kinderverhalen en versjes in Het Parool. Ondertussen schreef ze ook radio- en televisieseries, musicals, cabaretteksten voor onder meer Wim Sonneveld en Wim Kan, en toneelstukken over maatschappelijke thema's (o.a. de eenakter Als vrouwen staken, 1953). Vanaf 1958 was haar contract bij Het Parool afgelopen en ging ze freelance schrijven. Ze nam dikwijls commerciële opdrachten aan.    Annie M.G. Schmidt bleef actief tot op hoge leeftijd, ook toen ze nagenoeg blind was. Ze stapte uit het leven in Amsterdam in de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, op 21 mei 1995. Annejet Van Der Zijl schreef haar biografie in 2002.

Annie M.G. Schmidt: dossier (Koninklijke Bibliotheek Nederland)

Haar website  

Oeuvre

Annie M.G. Schmidt was een veelzijdig auteur die heel diverse genres aankon. Voor de jeugd schreef ze poëzie en verhalen, voor volwassenen maakte ze cabaretteksten, toneelstukken, musicals, radioverhalen en liedjes, TV-series, reclameboekjes. Ze schreef columns in kranten en tijdschriften en maakte vertalingen. Haar lichtvoetige humor en taalvirtuositeit leverden haar belangrijke literaire prijzen op.

De wereld is wonderlijk leeg zonder jou
Er staat maar zo weinig meer in
De hemel is aldoor zo hinderlijk blauw
Waarom? Wat heeft het voor zin?

De merel zit zachtjes te zingen in 't groen
Voor mij hoeft ie heus zo z'n best niet te doen
De wereld kon vol van geluk zijn, maar nou:
leeg zonder jou.

(Tekstfragment voor cabaret De Inktvis)

Lijst met publicaties

Erkenning en prijzen

Voor haar literaire productie werd ze al tijdens haar leven uitvoerig gelauwerd. Reeds in 1957 kreeg ze de prijs van het Beste Kinderboek voor Wiplala. In 1965 ontving zij als eerste de Nederlandse Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. En voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1987 de Constantijn Huygensprijs. Een jaar later ontving ze uit de handen van Astrid Lindgren de Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor jeugdliteratuur
Alle literaire prijzen

Aanraders uit de RoSa bibliotheek

Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt / Annejet Van Der Zijl. - Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2002. - (RoSa Exemplaarnummer T/0592)

Wacht maar tot ik dood ben : Annie M.G. Schmidt : haar leven en werk voor theater, radio en TV / Hans Vogel ; bew. Hans Van den Bergh. - Amsterdam : Theater Instituut Nederland ; Strengholt's Boeken, 2000.- (RoSa exemplaarnummer T/0623)

Meer over Annie M.G. Schmidt in de RoSa bibliotheek

Doorzoek de online catalogus met de trefwoorden: Schmidt Annie M.G.., auteurs, Nederland, 20e eeuw, biografie