Afrika
Arabische wereld
Azië
Latijns-Amerika


De vermelde websites bestrijken een hele regio of een heel continent. Wie op zoek is naar kranten van een bepaald land, kan doorklikken op kranten.pagina.nl

AFRIKA

afrika

allAfrica.com
De dynamische nieuwswebsite allAfrica.com bundelt nieuws uit alle hoeken van Afrika. Daarvoor wordt een beroep gedaan op artikels uit Afrikaanse kranten, berichten van persbureaus en eigen publicaties. Engelstalige en Franstalige artikels worden apart opgenomen. Het vrouwennieuws is samengebracht in een aparte rubriek Women and Gender en wordt iedere dag aangevuld met nieuwe berichten.

IRIN
IRIN, voluit United Nations Integrated Regional Information Networks, is een non-profitorganisatie opgericht door de Verenigde Naties. Bedoeling is een objectieve berichtgeving te waarborgen en onpartijdige informatie te brengen in conflictgebieden of streken die geteisterd worden door hongersnood of natuurrampen. Specifiek verslaat IRIN vooral nieuws uit Oost- en West-Afrika, Zuid-Afrika, de regio van de Grote Meren en de Hoorn van Afrika. Berichten over vrouwen worden gebundeld onder het thema Gender Issues.  

 

ARABISCHE WERELD

arabische-wereld

Aljazeera.net
De Aljazeera website is de online tegenhanger van het gelijknamige TV-nieuwsstation. De hoofdwebsite is opgesteld in het Arabisch maar de gebruiker kan ook doorklikken naar de Engelstalige versie. Aljazeera brengt artikels, reportages en analyses van gebeurtenissen, hoofdzakelijk uit de Arabische wereld. Er is geen aparte vrouwenrubriek, wel beschikt de website over een zoeker (zoek bv. op ‘women’).

Al-bab.com
Al-bab of Arab Gateway is meer dan een nieuwssite. Het wil de bezoeker een introductie bieden tot de Arabische wereld en haar cultuur. De informatie is zowel op land als op thema gerangschikt. Al-bab heeft in hoofdzaak een doorgeeffunctie: de website linkt door naar een heleboel informatie op andere websites. De rubriek women presenteert een eigen versie van het vrouwennieuws, met links naar de desbetreffende artikels. Wel wordt er voornamelijk naar Westerse bronnen verwezen.

allAfrica.com
Deze site, ook reeds vermeld bij de Afrikaanse nieuwssites, brengt eveneens heel wat nieuws i.v.m. de Arabische landen van Noord-Afrika: Algerije, Egypte, Libië, Marokko, Tunesië… Met aparte vrouwenrubriek.

AZIË

azie

IRIN
IRIN, reeds vernoemd bij de Afrikaanse nieuwssites, brengt ook nieuws uit Centraal-Azië (Afghanistan, Iran, Kazakstan, Uzbekistan…). Opnieuw wordt het vrouwennieuws hier reeds op voorhand gebundeld onder de rubriek Gender Issues.

ASIA NEWS NETWORK
ANN is een samenwerkingsverband tussen verschillende kranten uit de Aziatische landen (o.m. China, Japan, Indonesië, Zuid-Korea, Bangladesh…) en biedt een dagelijks overzicht van het nieuws uit de regio. Artikels en analyses wisselen elkaar af. Via ANN kan je rechtstreeks doorklikken naar de verschillende aangesloten kranten en je zoektocht daar verder zetten. De website is goed gestructureerd. Het vrouwennieuws wordt niet apart opgenomen maar via de zoeker kom je al een heel eind.

 

LATIJNS-AMERIKA

latijns amerika

LA INSIGNIA
La Insignia is een onafhankelijke Ibero-Amerikaanse nieuwssite, gepubliceerd in het Spaans en Portugees. De redactie wordt geleid vanuit Madrid, de stukken worden ingezonden vanuit Latijns-Amerika. Er is een zoeker waarmee artikels maand per maand kunnen worden opgezocht.

Voor Zuid- en Centraal-Amerika zijn algemene nieuwssites die het hele gebied bestrijken zeldzaam. Wel zijn er zeer veel regionale en landelijke kranten. We opteren er echter voor geen kranten uit één specifiek land in dit overzicht op te nemen. Wie wil, kan daarvoor terecht op http://kranten-latijns-amerika.pagina.nl

 

Aanvullende gegevens