Op 25 november organiseren de Verenigde Naties jaarlijks een Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Omdat geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijde problematiek is. Omdat het momenteel de meest ingrijpende mensenrechtenschending is. Omdat het families en hele gemeenschappen uiteenrijt; en vooruitgang en ontwikkeling blokkeert.  

Geweld tegen meisjes en vrouwen, een wijdverbreide problematiek

Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. Gendergerelateerd geweld kent geen grenzen en doet zich voor in elke gemeenschap, waar ook ter wereld. Europees onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat 1 op 3 vrouwen boven de leeftijd van 15 jaar het slachtoffer wordt van fysiek of seksueel geweld:

  • Schermafbeelding 2018 11 21 om 14.54.07Tot 70 % van de vrouwen wereldwijd werd ooit in hun leven geslagen, tot seks gedwongen of misbruikt. De dader van deze misdaden is meestal een bekende of een intieme partner van het slachtoffer. 
  • Verkrachting en huiselijk geweld vormen een groter gezondheidsrisico voor vrouwen tussen 15 en 44 jaar dan kanker, verkeersongevallen en malaria samen.
  • 140 miljoen vrouwen en meisjes hebben genitale verminking ondergaan met traditie en cultuur als excuus.
  • Ieder jaar sterven minstens 5000 vrouwen als slachtoffer van "eerwraak". 
  • Vrouwen met het HIV-virus lopen 2,5 keer meer kans het slachtoffer te worden van partnergeweld dan gezonde vrouwen.
  • Vrouwelijke arbeidsmigranten die werken in privé-huishoudens worden vaak mishandeld en zwaar uitgebuit. 

Lees meer: Kwestie Geweld

Internationale dag tegen geweld op vrouwen: Sensibiliseringsactiviteiten

16 cruciale dagen van #HereMeToo-activisme tegen gendergerelateerd geweld

In samenwerking met het Centrum voor Mondiaal Leiderschap van Vrouwen organiseren de Verenigde Naties jaarlijks de campagne ‘16 Dagen van Activisme tegen Gendergeweld’, die de wereld oproept om zich als één oranje blok achter de miljoenen vrouwen te scharen die dagelijks misbruikt, geslagen of psychologisch gekweld worden. 

 

De Witte Lintjescampagne

Vrouw & Maatschappij - CD&V politica roept op om in aanloop tot die dag een wit lintje te dragen als teken van een persoonlijke engagement om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Dit jaar focust de campagne op tienerpooiers en hun slachtoffers.

Tienerpooiers zijn mensenhandelaars die zich specifiek richten op jongeren. Net zoals bij slachtoffers van mensenhandel met oog op seksuele uitbuiting, zijn de meeste slachtoffers van tienerpooiers vrouwelijk. Bovendien gaat het vaak, maar niet altijd, om bijzonder kwetsbare en jonge meisjes, die alreeds uit een precaire situatie komen.   

 voorkant flyer 

Manifestatie Mirabal

Op 25/11 organiseert het platform Mirabal een manifestatie in Brussel om een einde te stellen aan geweld tegen vrouwen.

 

Stop geweld tegen vrouwen, schrijf mee aan de blogmarathon

Na het succes van vorig jaar organiseert Emancipator - voor mannen en emancipatie voor de tweede maal een blogmarathon. Elke dag publiceren ze een nieuwe inzending op hun website. Daar kun je nu alvast ook alles vinden over de marathon én alle  blogs van vorig jaar teruglezen. Dit jaar concentreert de marathon zich rond de vraag: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mannen vaker en luider hun stem laten horen tegen geweld tegen vrouwen?" Meeschrijven kan ook nog steeds: stuur je blog naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..