Sinds kort publiceert RoSa maandelijks of tweemaandelijks een overzicht van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. In november hebben we vier evenementen op ons programma staan. 

RoSa's pop-upbib ism UCOS

 

sex works

Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) organiseert SexWorks!? (27 nov - 17 dec), een festival met verhalen en getuigenissen van sekswerkers en hulpverleners over de diverse realiteiten, noden en stigma's die er leven rond sekswerk. Aan de hand van een pop-up expositie, poëzie, een debat, filmavond en praatcafé, wordt een genuanceerd beeld van sekswerk geschetst in Oeganda, India, Cuba en België.

Gedurende het hele festival kun je ook grasduinen in RoSa's pop-upbib.

Inspiratie voor SexWorks!? komt uit de reizen die twaalf CHanGEmakers afgelopen zomer voor het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking - UCOS maakten om onderzoek te voeren naar organisaties die werken rond gendergelijkheid en rechtvaardige toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Met een bagage vol verhalen over krachtdadige initiatieven en persoonlijke getuigenissen uit Oeganda, India en Cuba, leggen de CHanGEmakers nu linken met de context in België om zo diverse realiteiten te portretteren en taboes rond sekswerk te doorbreken.

 

Wanneer: 27 november - 17 december

Waar: Galerie Ravenstein 40/41, 1000 Brussel

Meer info: Facebook

 

De 47ste Vrouwendag in Brussel

FB banner

De 47ste Nationale Vrouwendag vindt op 11 november 2018 plaats in het Gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek. Het is een jaarlijks evenement georganiseerd met verschillende (feministische) partners waarop iedereen welkom is (man, vrouw, X,…) die geïnteresseerd is in feminisme, emancipatie, gelijkheid en solidariteit. Op de website van Furia kan je terecht voor het programma, waaronder een avondprogramma in Cinema Palace, workshops, een feministisch netwerkmoment en een lezing van Hannah Helseth over #MeToo. Opgelet, voor de workshops en lezingen schrijf je best op voorhand in om je plekje te verzekeren.

De organisators zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers om hen een handje te helpen. Heb jij zin om een paar uurtjes de handen uit de mouwen te steken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vrijwillig(st)ers krijgen natuurlijk gratis toegang tot het volledige dagprogramma van de Vrouwendag.

Wanneer: Zondag 11 november

Waar: GC De Kriekelaar (Schaarbeek)

Inschrijven: online inschrijvingsformulier

Meer infowww.furiavzw.be/Vrouwendag en Facebook-evenement

 

RoSa's pop-up bibliotheek op de Masterclass-dag van eSPIRED rond gender 

eSPIRED

Wil jij samen met eNSPIRED genderstereotypen verbannen uit het klaslokaal? Wil je meer genderbewust voor de klas staan en samen met internationale experten antwoorden bieden op internationale genderuitdagingen? Tijdens een internationaal gastcollege delen genderspecialisten madeleine kennedy-macfoy (Education International – EI) en Wendelien Vantieghem (Vrije Universiteit Brussel - VUB) nieuwe inzichten in en zoeken ze linken tussen genderuitdagingen wereldwijd en in Vlaanderen. Wim Slabbinck leidt het gesprek in goede banen en faciliteert interactie met het publiek. Tijdens de middag bieden wij je een broodjeslunch aan en  krijg je de kans om even bij te praten met je collega’s tijdens een netwerkmoment. Aarzel zeker niet een kijkje te nemen in de pop-up bibliotheek van RoSa vzw en laat je nog meer inspireren door het literaire aanbod. Ook na de middag is inspireren troef bij eNSPIRED. Daarom nodigen we je uit deel te nemen aan één van de volgende werkwinkels.

eSPIRED gaat er vanuit dat genderongelijkheid niet voorkomt in onze klaslokalen omdat meisjes en jongens hier in theorie dezelfde kansen krijgen en hetzelfde onderwijs genieten, zonder onderscheid op basis van geslacht. Toch is de situatie in Vlaanderen niet zo rooskleurig als je zou denken. Zo zie je nog steeds een hogere instroom van jongens in STEM-studierichtingen, zijn we vaak strenger voor jongens, is gendergerelateerd geweld in en rond school nog dagelijkse kost, worden jongens vaker onterecht doorverwezen naar buitengewoon onderwijs en merk je vandaag een ondervertegenwoordiging van mannelijke leerkrachten in de onderwijssector. Desondanks wordt het onderwerp zelden of niet aangehaald in onze lerarenopleidingen, waardoor genderstereotypen nog steeds vastgeworteld zitten in onze schoolcultuur. 

Wanneer: Dinsdag 13 november vanaf 09u30

Waar: De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Inschrijven: online inschrijvingsformulier

Meer infohttp://www.enspired.net/nl/nieuws-en-events/gender-en-onderwijs-internationaal-gastcollege-en-hands-werkwinkels

 

Gesprek: typografie, geschiedenis en macht met Tiphaine Kazi-Tani FR en ENG

44737972 2346626438699879 5340223045762023424 o

In de context van de workshopreeks ‘Gender-fluide typografie’ – een driedaags privé-evenement over inclusieve lettertype-design – geeft Tiphaine Kazi-Tani, designspecialist en -onderzoeker op 14 november ‘s avonds in onze bibliotheek een publieke presentatie over ‘Typographie, Histoire, Pouvoir’. Het doel van deze workshop is het creëren van nieuwe lettertypes en symbolen om de wereld van ICT, typografie en computers meer genderfluïde te maken. Het is een volgende stap in de beweging naar inclusiever schrijven en daarvoor gaat hij over gender binaire grenzen.

Tiphaine Kazi-Tani is een designspecialist en -onderzoeker verbonden aan Cité du Design / CoDesign Lab Telecom ParisTech (FR). Kazi-Tani focust zich op de relatie tussen design en activisme.

Presentatie in het Frans en Engels.

 Wanneer: 14 november van 18u30 tot 20u00

Waar: de RoSa-bibliotheek (Zennestraat 40, 1000 Brussel)

Meer info: Facebook-evenement 'Talk: typografie, geschiedenis en macht'