Op Ada Lovelace Day - tweede dinsdag van oktober - staan vrouwen en meisjes in STEM centraal om de zichtbaarheid en verwezenlijkingen van vrouwen in wetenschappelijke beroepen te vergroten en, daarmee, nieuwe rolmodellen te creëren die meer meisjes zullen aansporen ook te kiezen voor een carrière in STEM.

* STEM = Science, technology, engineering & mathematics

Ada Lovelace Day: wie? wat? waarom?

Ada Lovelace Day is een initiatief uit Groot-Brittannië. Het werd in 2009 opgestart door Suw Charman-Anderson. Sindsdien wordt er jaarlijks opgeroepen om de tweede dinsdag van oktober zoveel mogelijk blogs, foto's, verhalen,... te posten/delen over bewonderenswaardige vrouwelijke techneuten.

De dag is opgedragen aan Ada Lovelace, 's werelds eerste computerprogrammeur.

Ada Lovelace

Ada Lovelace

De computer zoals we die vandaag kennen is hooguit een halve eeuw oud. Maar meer dan een eeuw vóór de eerste computer werden de basisprincipes ervan al beschreven door Lady Lovelace, geboren Augusta Ada Byron. Ada Lovelace (1815-1852) is de dochter van Annabella Milbanke en de dichter Lord Byron. Na de scheiding van Byron krijgt Annabella Milbanke de voogdij over Ada, die nog geen jaar oud is. Ze gaat een cruciale rol spelen in de intellectuele opvoeding van haar dochter. Om te vermijden dat Ada de poëtische weg opgaat van haar vader, stuurt haar Annabella haar dochter in de richting van de exacte wetenschappen. Ook de ontmoeting die Lovelace op zeventienjarige leeftijd heeft met de wiskundige Mary Somerville is een stimulans om wiskunde te studeren.

Via Somerville komt Ada in contact met het werk van mathematicus en uitvinder Charles Babbage, die een nieuw soort rekenmachine ontworpen heeft, de ‘difference engine'. Dit mechanische gevaarte is slechts een voorproefje voor het ontwerp van een meer gesofisticeerde machine, de ‘analytical engine'. Het grondplan van de analytische machine, die enkel een bestaan op papier heeft gekend, bevat reeds alle elementen van de moderne computer en kan de meest ingewikkelde berekeningen aan.

In 1842 beschrijft de Italiaanse wiskundige Menabrea deze rekenkundige wondermachine in een artikel van een twintigtal bladzijden. Het artikel wordt vervolgens door Ada Lovelace in het Engels vertaald en becommentarieeerd, en in 1843 gepubliceerd onder de initialen A.A.L. Voor een vrouw iss het in die tijd immers ongepast om zich met wiskunde in te laten. In haar vertaling gaat Ada Lovelace veel verder dan Menabrea in het beschrijven van de mogelijkheden van de analytische machine. Ze voegt er een aantal programma's aan toe, waaronder een complex programma om de serie van de zogenaamde Bernoulli-getallen te berekenen. Dit programma staat vandaag algemeen bekend als het eerste computerprogramma.

Voor haar pionierswerk als computerprogrammeur krijgt Ada Lovelace alsnog postuum erkenning, nadat het Amerikaanse Ministerie van Defensie in 1980 de computertaal ADA naar haar vernoemd.

Ada Lovelace Day 2018: dinsdag 9 oktober

ALD20184.jpg

Net als bij voorgaande edities wordt er op 9 oktober een Ada Lovelace day Live! 'Science cabaret' georganiseerd in Londen, waarop vrouwen uit de STEM-sectoren korte lezingen geven over hun werk of over andere vrouwen die hen hebben geïnspireerd. Ook worden er korte komedie- of muzikale intermezzo's met een STEM-focus voorzien. ALD Live! gaat door op 9 oktober 2018 in IET London (Savoy Place).

Daarnaast worden in het kader van Ada Lovelace Day ook tientallen onafhankelijk grassroots evenementen georganiseerd. Deze grassroots evenementen nemen vele vormen aan: van conferenties tot Wikipedia ‘edit-a-thons' tot caféquizzen. Ook het doelpubliek van deze events is erg divers. Er wordt een beroep gedaan op alle leeftijden: van meisjes uit de secundaire school, naar universiteitsstudenten tot vrouwen met een gerenommeerde carrière. Uiteraard behoren ook mannen die actief zijn in STEM tot het doelpubliek.

Een overzicht van de geregistreerde events vind je hier: https://findingada.com/events/

Meer informatie op findingada.com

Op sociale media kan je terecht met #ALD, #AdaLovelaceDay en #ALD18.

Women Code Festival in Brussel

Dn8g7yzWsAAMo6J

Ook in Brussel wordt er dit jaar een grootschalig STEM-event gehouden. Women in Tech Brussels organiseert van 8 tot 14 oktober het 'Women Code Festival'. Meisjes en jonge vrouwen krijgen deze week vrijblijvend de kans om kennis te maken met de wereld van het coderen en high-tech. Hun doel? Meisjes informeren over de mogelijkheden en kansen binnen de IT-wereld, jonge vrouwen stimuleren om start-ups te beginnen, vrouwelijke ondernemers inspireren en versterken als rolmodellen. Tot slot hopen de organisatoren ook de genderkloof te dichten in STEM-studierichtingen en jobs.

De openingsceremonie van het event vindt plaats op 8 oktober, maar je kan er tot 14 oktober trainingen volgen, filmavonden bijwonen, escaperooms uitproberen, workshops volgen en Wikipedia edit-a-thons ondersteunen. Het volledige programma van het Women Code Festival vind je hier: https://www.womenintech.brussels/.

De STEM-dagen van Technopolis

Op 15, 16 en 17 oktober 2018 organiseert Technopolis naar jaarlijkse gewoonte de STEM-dagen, een driedaagse conferentie voor leerkrachten van het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Tijdens de STEM-dagen krijgen leerkrachten in tal van workshops en infosessies interessante tips, lesmaterialen en vernieuwende didactische werkvormen aangereikt om hun leerlingen warm te maken voor wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en technologie. 

Op die manier blijven leerkrachten up-to-date wat betreft de laatst ontwikkelingen op het vlak van STEM. De STEM-dagen van Technopolis zijn gratis en richten zich tot alle leerkrachten die hun passie voor wetenschap en techniek aan hun leerlingen willen doorgeven.

DmK6kUaXsAIna1t

Doorheen de voor- en namiddag vinden er diverse workshops plaats. RoSa is op alle drie de dagen aanwezig met een workshop 'Gender en STEM in de Klas'. De workshop staat steeds gepland om 10u20.

De interactieve workshop 'Gender en STEM in de klas' duurt 1u50. Tijdens deze workshop wordt er samen met de leerkrachten d.m.v. diverse werkvormen op zoek gegaan naar hoe genderstereotypen anno 2018 (onbewust) nog steeds de STEM-lessen overheersen en wat leerkrachten hieraan kunnen doen. We analyseren het eigen denken over m/v, de eigen klaspraktijk en overlopen een aantal praktische voorbeelden en tools om met gender aan de slag te gaan in de lessen STEM. We bieden ook een aantal tips aan om alert te zijn voor vooroordelen tussen leerlingen onderling.

Wanneer: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 oktober 2018 om 10u20.

Waar: Technopolis Mechelen

Meer info: STEM-website Technopolis en 'RoSa op de STEM-dagen van Technopolis'

Nog meer acties en/of events in het kader van ALD 2016 die hier niet mogen ontbreken? Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer lezen

 

In het nieuws

Suggesties uit de RoSa-bibliotheek

digital divas920000005163858252breaking2daughtersfemale genius

sciencezininwetenschapmysticageekbreakingrecoding


Meer publicaties uit de RoSa-bibliotheek, kan je terugvinden in de online catalogus door het gebruik van (een combinatie van) volgende trefwoorden: WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, TECHNIEK, WETENSCHAPPELIJKE BEROEPEN, TECHNOLOGISCHE BEROEPEN, ICT, LOVELACE ADA, NIEUWE MEDIA, STUDIEKZEUZE en BEROEPSKEUZE.