Sinds kort publiceert RoSa maandelijks of tweemaandelijks een overzicht van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partners zijn. In september gaat onze publiekswerking weer van start, na het zomerreces. In september organiseren we een feministische zine-namiddag met Nina Echozina en in oktober co-organiseren we een evenement met deBuren over Joke Smit en geven we workshops op de STEM-dagen in Technopolis.

Workshop: zines maken met Nina Echozina

Achtergrond zines

Herken jij jezelf in de manier waarop modellen afgebeeld worden in magazines en reclame? Of doen die afbeeldingen je ongemakkelijk voelen? RoSa en Nina Echozina slaan de handen in elkaar en nodigen je uit voor een workshop zine-maken over het thema Body Image en schoonheidsidealen.

Zines zijn zelfgemaakte magazines. Door te vertrekken vanuit je persoonlijke verhaal en ervaring kan je je eigen visie op lichamelijk schoonheid en expressie uitdrukken. In deze workshop leer je alles over hoe je zelf zo’n zine in elkaar steekt en hoe je jezelf ermee kan uitdrukken.

Opgelet: de workshop is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail je gegevens (naam, telefoonnummer) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is ook handig als je zelf knutselspullen meeneemt die je thuis nog hebt. We denken aan lijmstiften, scharen, (glitter)stiften en oude magazines.

Wanneer: vrijdag 5 oktober 2018 van 13u00 tot 16u00.

Waar: de RoSa-bibliotheek, Zennestraat 40, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement 'Workshop: zines maken met Nina Echozina

 

Het onbehagen van de vrouw | Who's afraid of the F-word?

40621615 10155533527536496 8959626483278544896 n‘Mannen hebben het heerlijk, vrouwen hebben het rot.’ Met deze legendarische zin opende Joke Smit vijftig jaar geleden haar artikel Het onbehagen van de vrouw. Het artikel was het startsein voor de tweede feministische golf in de Lage Landen. Smit pleitte voor het doorbreken van genderstereotypering, gelijke verdeling van het huishouden, recht op abortus, de kortere werkweek en een gelijk loon voor man en vrouw.

RoSa co-directeur Bieke Purnelle praat met Joke Smit-biograaf Marja Vuijsje over de impact die Smit toen had alsook de blijvende relevantie. Daarna brengen historicus Anaïs van Ertvelde, auteur en activist Olave Nduwanje, een activist van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd), slam-poet Samira Saleh en Furialid Marieke Kindt statements over het onbehagen van de vrouw vandaag. Illustrator Shamisa Debroey maakt – live geprojecteerd – een beeldend verslag van het evenement.

Wanneer: dinsdag 9 oktober 2018 van 19u30 tot 21u00.

Waar: deBuren - Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Meer info: Website deBuren en Facebookpagina 'Het onbehagen van de vrouw | Who's afraid of the F-word?

STEM-dagen in Technopolis

DmK6kUaXsAIna1tOp 15, 16 en 17 oktober 2018 organiseert Technopolis naar jaarlijkse gewoonte de STEM-dagen, een driedaagse conferentie voor leerkrachten van het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Tijdens de STEM-dagen krijgen leerkrachten in tal van workshops en infosessies interessante tips, lesmaterialen en vernieuwende didactische werkvormen aangereikt om hun leerlingen warm te maken voor wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en technologie. Dit gebeurt op een informele manier: aan de hand van workshops worden er ideeën uitgewisseld tussen lesgevers en de workshophouders.

Op die manier blijven leerkrachten up to date wat betreft de laatst ontwikkelingen op het vlak van STEM. De STEM-dagen van Technopolis zijn gratis en richten zich tot alle leerkrachten die hun passie voor wetenschap en techniek aan hun leerlingen willen doorgeven.

Doorheen de voor- en namiddag vinden er diverse workshops plaats. RoSa is op alle drie de dagen aanwezig met een workshop 'Gender en STEM in de Klas'. De workshop staat steeds gepland om 10u20.

De interactieve workshop 'Gender en STEM in de klas' duurt 1u50. Tijdens deze workshop wordt er samen met de leerkrachten d.m.v. diverse werkvormen op zoek gegaan naar hoe genderstereotypen anno 2018 (onbewust) nog steeds de STEM-lessen overheersen en wat leerkrachten hieraan kunnen doen. We analyseren het eigen denken over m/v, de eigen klaspraktijk en overlopen een aantal praktische voorbeelden om met gender aan de slag te gaan in de lessen STEM. We bieden ook een aantal tips aan om alert te zijn voor vooroordelen tussen leerlingen onderling.

Wanneer: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 oktober 2018 om 10u20.

Waar: Technopolis Mechelen

Meer info: STEM-website Technopolis en 'RoSa op de STEM-dagen van Technopolis'