Het nieuwe jaar is reeds aangebroken maar de donkere winterdagen zijn nog steeds aanwezig. RoSa somt voor jou de leukste feministische boekenclubs op van België om de druilerige winternamiddagen al lezend te overbruggen.

Offline feministische boekenclubs

Femina Libera in de Groene Waterman

logo libera feminaDe Groene Waterman is een boekhandel in het hartje van Antwerpen. Ze leggen de focus op wetenschappelijk werk, maar sinds kort ook op feminisme. Onderzoekers Edith Cassiers en Elli Bleeker en boekhandelaars Katrien Merckx, Hanne Staes en Nikki De Grave-Geeraert sloegen drie jaar geleden de handen in elkaar om een uitdagende feministische leesgroep op te richten in de Groene Waterman met als opzet: een leerrijke en levendige discussie bevorderen vertrekkende vanuit een roman en een canonieke tekst. De premisse is dat iedereen baat heeft bij het feminisme. De leesgroep kent daarom een diverse invulling: verschillende genres, verschillende formats en een breed arsenaal aan auteurs van verschillende achtergronden komen aan bod. Kortom: vooral veel verschillende stemmen, om nog een veelzijdiger gesprek te voeren. Zelf verwoorden ze het als volgt:

“ We trachten op meerdere manieren op diversiteit in te zetten, door ook gastsprekers uit te nodigen. We willen graag onze lezers een vorm van theoretische achtergrond meegeven om vanuit dat kader naar literatuur en maatschappelijke tendensen in de praktijk te kijken.”

Dit jaar begon al meteen met een nieuwigheid, aangezien de groep afgelopen week géén boek beprak, maar de feministische documentaire She’s Beautiful When She’s Angry (beschikbaar op Netflix) - over het ontstaan van de Women’s Liberation Movement in de jaren ’60 - bekeek en bestudeerde. In februari staat er terug een literair werk op de agenda, dan is de contemporaine dichtbundel Milk and Honey van Rupi Kaur aan de beurt. Houd de Facebook-pagina in de gaten of schrijf je in op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates en andere evenementen.

Deze Femina Libera leesgroep komt om de zes weken samen, meestal in boekhandel De Groene Waterman, en afwisselend op woensdagavond en zaterdagochtend. Voorkennis is niet vereist en iedereen is welkom. De boekenclub is gratis, maar het iaangeraden om je aanwezigheid te bevestigen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Femina Libera – De Groene Waterman
Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Website: http://groenewaterman.mijnboekhandelaar.com/
Facebook: https://www.facebook.com/feminalibera/?ref=br_rs
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leesgroep FEL-feminisme

felfeminismeDe leesgroep van FEL, een autonome feministische groep die acties voert, artikels schrijft en workshops geeft, komt tweemaandelijks samen in Gent voor hun leesgroep die al negen jaar bestaat. Bij de oprichting van FEL wilde de groep ontdekken wat feminisme is of kon zijn en daar kunnen boeken en literatuur bij helpen.

De boeken die gekozen worden draaien altijd rond een afgelijnd thema. In november vorig jaar lazen ze bijvoorbeeld Transgender Warriors van Leslie Feinberg en in september het economisch getinte The Demonization of the Working Class van Chavs. Vorige boeken waren o.a. The Dialectic of Sex van Shulamith Firestone, klassieker A Room of One’s Own van Virginia Woolf en Feminisme – een nieuw begin van Evie Embrechts, oprichtster van FEL.

Opmerkelijk: je bent trouwens ook van harte welkom op deze leegroep als je het boek niet (uit)gelezen hebt! Meer informatie is beschikbaar op de website of door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FEL Feminisme
Website: https://felfeminisme.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/313198989601/
Twitter: @FElfeminisme

 

De Holebibib leesclub van het Roze Huis

logohrhapendefElke twee maanden organiseert Het Roze Huis in Antwerpen zijn eigen interpretatie van een queer-boekenclub. De laatste editie van de Holebibib draaide rond de roman Een klein leven van Hanya Yanagihara, over een groep vrienden in New York die elkaar onvoorwaardelijk steunen.

Çavaria is een koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderbewegingen. Het Roze Huis in Antwerpen hoort daar ook bij. Deze verenigingen streven naar een maatschappij waar geen discriminatie of ongelijkheid heerst tegenover eender wie. Die gedachtegang proberen ze ook te integreren in hun boekenclub en diens literaire keuzes.

Deze holebi-leesgroep is gratis bij te wonen in het Roze Huis in Antwerpen.

Het Roze Huis – çavaria Antwerpen
Draakplaats 1, 2018 Antwerpen
Vorige editie: https://www.facebook.com/events/364217234011224/
Website: https://cavaria.be/

 

RoSa leest: feministische boekenclub

oqFFbHh7 400x400Ook RoSa droomt van een eigen feministische boekenclub. Na de verhuis van de Koningstraat naar de Zennestraat hebben we onze eigen bibliotheek waar we samen kunnen komen met geïnteresseerden om bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten te lezen en te beoordelen. Hou zeker onze website en sociale media in ’t oog. In tussentijd kan je altijd terecht in onze bibliotheek om je favoriete feministische literatuur te (her)lezen!

RoSa vzw (Kenniscentrum voor Gender en Feminisme)
Zennestraat 40, 1000 Brussel
Website: http://www.rosavzw.be/site/
Facebook: https://www.facebook.com/rosavzw/
Instagram: @rosavzw
Twitter: @rosadocu

 

Heb je zelf een feministische boekenclub in het leven geroepen of ken je er één die momenteel nog ontbreekt in ons overzicht? Laat het ons gerust weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Online feministische boekenclubs

Our Shared Shelf van Emma Watson

our shared shelfHermelien zat steevast met haar neus in de boeken, maar Emma Watson - die in 2011 afscheid nam van de Harry Potter franchise - kan er ook wat van. Doordat ze een paar jaar geleden ambassadeur bij UN Women werd kwam ze in contact met feministische literatuur en linkte ze er een bijpassende online leesgroep aan vast: Our Shared Shelf. De groep las al boeken zoals How to Be a Woman van Caitlin Moran, Hunger Makes Me A Modern Girl van Carrie Brownstein en The Handmaids Tale van Margaret Atwood. Watson opteert duidelijk voor de (soms uitdagendere) feministische grondslagwerken en probeert ook racisme, zwart feminisme en intersectioneel feminisme aan te kaarten via doordachte keuzes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het laatst gekozen Why I'm No Longer Talking to White People About Race van Reni Eddo-Lodge. Emma Watson doet ook speelse acties om haar boekenclub in de kijker te zetten. Zo verstopte ze al een aantal keer het recentst gekozen boek in de Londense Underground (een selfie kon op zo'n momenten uiteraard niet ontbreken!).

Our Shared Shelf
Website: https://www.goodreads.com/group/show/179584-our-shared-shelf
Facebook: https://www.facebook.com/oursharedshelf/

Heb je zelf een online feministische boekenclub in het leven geroepen of ken je er één die momenteel nog in ons overzicht ontbreekt? Laat het dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..