Vrouwelijke genitale verminking slaat op alle handelingen die vrouwelijke genitalia veranderen of verwonden voor niet-medische redenen. Het is een extreme vorm van discriminatie van vrouwen en meisjes en internationaal erkend als een flagrante mensenrechtenschending: het is een schending van het recht op gezondheid, veiligheid en fysieke integriteit, van het recht om vrij te zijn van foltering en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, en van het recht op leven. Aanvankelijk beperkte het probleem zich tot 29 landen in Afrika en het Midden-Oosten. Vandaag is vrouwelijke genitale verminking een wereldwijd probleem. Het wordt nu ook toegepast in sommige landen in Azië en Latijns-Amerika en komt mee met immigranten naar West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

“Er bestaat geen enkele reden, noch op vlak van ontwikkeling, religie of gezondheid die de besnijdenis en de verminking van een meisje of vrouw rechtvaardigt. Hoewel sommigen zullen beweren dat deze verminking een ‘traditie’ betreft, kunnen we stellen dat slavernij, zogenaamde eerwraak en andere inhumane praktijken met hetzelfde zwakke argument werden verdedigd. Het lange bestaan van een schadelijke praktijk rechtvaardigt niet het voortbestaan ervan. Alle ‘tradities’ die vernederen, ontmenselijken en verwonden zijn een schending van de mensenrechten en moeten actief worden bestreden tot ze ophouden.” 

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon, 6 februari 2014. - pdf.

Internationale dag van nultolerantie tegen vrouwelijke genitale verminking, 6 februari  

End FGM LogoIn een VN-resolutie (2012) werd 6 februari aangeduid als startdag voor acties en bewustmakingscampagnes om de schadelijke praktijk overal ter wereld uit te roeien. Waarom die dag? Op 6 februari 2003 legde Stella Obasanjo, first lady van Nigeria, een officiële verklaring af over "Nultolerantie tegen vrouwelijke genitale verminking" op een conferentie in Afrika georganiseerd door de ngo Inter-African Committee on Traditional Practices Affecting the Health of Women and Children (IAC). Zij sprak in naam van de first ladies van Burkina Faso, Guinea Conakry, Mali and Nigeria. De verklaring werd unaniem aanvaard.

Met een tweede VN-resolutie (2014) zette de VN de lidstaten ertoe aan om werk te maken van een versnelde afschaffing van VGV, onder andere door informatie en vorming te organiseren voor alle betrokkenen, maatschappelijk werkers, geestelijke leiders en medisch personeel.

Hoe langer hoe meer dokters en vroedvrouwen voeren de ingreep uit. In sommige landen zelfs tot 74% van de gevallen. Dat belet het uitroeien van de praktijk en het gaat bovendien voorbij aan het psychische trauma en de fysieke problemen achteraf. Het is een inbreuk op de mensenrechten. Het is onethisch en een criminele daad als medici een ingreep uitvoeren zonder vrijwilige toestemming van wie die ondergaat. 

Meer:

  Feiten en cijfers

 Door het taboe is het moeilijk om aan precieze cijfers te geraken, maar algemeen wordt aangenomen dat er wereldwijd tussen 140 en 200 miljoen vrouwen en meisjes die vandaag leven, een vorm van genitale verminking ondergaan hebben. Volgens het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties UNFPA worden naar schatting elk jaar 3 miljoen kleine meisjes eraan onderworpen, ergens tussen de kleuterleeftijd en hun 15de levensjaar. Als men zo doorgaat zijn er tegen 2030 nog eens 15 miljoen slachtoffers bijgekomen. VGV veroorzaakt ernstige bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en complicaties bij de bevalling, doodgeboren kinderen en moedersterfte.

Bron: International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, 6 February

Hoewel VGV sinds meer dan duizend jaar bestaat, is aangetoond dat het verminken gestopt kan worden in één generatie. Daarom leiden UNFPA en UNICEF het grootste wereldwijde actieprogramma om de praktijk versneld af te schaffen. De focus ligt momenteel op 17 Afrikaanse landen, maar ze steunen ook regionale en wereldwijde initiatieven.

Meer cijfers op de site van UNICEF statistics

Campagnes en acties op 6 februari 2016

End FGM European campaign logoHet Europese Network tegen VGV koos 'Asiel' als thema voor 2016. Het netwerk is ontstaan uit de Stop VGV-campagne van Amnesty International samen met 15 nationale NGO's uit heel Europa om VGV op de Europese agenda te plaatsen en het verborgen probleem samen aan te pakken. Er komt in februari 2016 een gids uit over de EU-asielrichtlijnen en het verband met slachtoffers van VGV. Info over evenementen, workshops en communicatiecampagne over asiel komt op de site. 

ILFAC organiseert op 10 februari 2016 een conferentie in Brussel: 'Stop aux mutilations génitales féminines". Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen 02/500 50 95.

 

 

In de pers

Meer lezen

RoSa 's kwestie Genitale verminking (update 2016)

De tweede helft: tijd voor een nieuw feminisme, Assita Kanko (RoSa exemplaarnummer FIIa/1138)

Blijf van mijn lijfje, Annemie Struyf (RoSa exemplaarnummer Ca/0640

Parce que tu es une fille: histoire d'une vie excisée, Assita Kanko (RoSa exemplaarnummer Ca/0638

Trop de souffrance: mutilations génitales féminines et asile dans l'union Européenne, UNHCR 2013 (RoSa exemplaarnummer Cj/0013)