'One Billion Rising' is een wereldwijde oproep van 'V-day' om op 14 februari 2015 (Valentijn) massaal op straat te komen tegen geweld op vrouwen. Afspraak van 14u tot 16u op het Europakruispunt voor Brussel Centraal.

One Billion Rising: dansen tegen geweld 

V-day is 16 jaar geleden opgericht door Eve Ensler, auteur van de Vagina Monologen. V-day met de V van Victory, Valentine en Vagina.

V-Day is een symbolische actiedag tegen het wereldwijde geweld op vrouwen en meisjes, en is uitgegroeid tot een mondiale beweging die anti-geweldorganisaties in heel de wereld steunt en de strijd tegen geweld op vrouwen onder de publieke aandacht brengt. Geweld wordt hier breed opgevat en houdt naast partnergeweld ook verkrachting in, incest, genitale verminking van vrouwen, vrouwenhandel,... 

Volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een vrouw op de drie in de loop van haar leven het slachtoffer van geweld. Dat betekent dat meer dan 1 miljard vrouwen tijdens hun leven te maken krijgen met geweld. 

V-day roept iedereen op om de straat op te gaan en te dansen in protest tegen deze gewelddaden, om te eisen dat er een eind aan komt. De bedoeling is 1 miljard mensen op de been te brengen. Evenveel als er slachtoffers zijn. Want: “One billion women violated is an atrocity, one billion women dancing is a revolution." (Eve Esler)

Hoe?

1billionrising2

Wil je komen meedansen in Brussel? bekijk de filmpjes met de choreografie en oefen alvast voor de spiegel. Iedereen kan meedansen en -zingen op het lied Rise up, stand up van OBR Brussels Europe, Break the Chain van V-day en nog vele andere muziek. Of maak een eigen choreografie op muziek naar wens. Of kom gewoon kijken en je steun betuigen. Afspraak van 14u tot 16u op het Europakruispunt voor Brussel Centraal.

Meer info over gendergerelateerd geweld

Op de RoSa-site vind je artikels over het hoe en waarom van geweld op vrouwen, mét handige leestips:

In de RoSa-bibliotheek?

Ontdek welke boeken, tijdschriftartikels, krantenartikels,... over gender en geweld we in onze bibliotheek hebben. Doorzoek de online catalogus met deze trefwoordenlijst.