Al van bij de blauwe/roze wereld van het kraambed wordt duidelijk hoeveel beelden er vasthangen aan ‘meisjes’ en ‘jongens’. Ouders, grootouders en anderen gaan vanaf dit prille begin je spruit (on)bewust anders behandelen naargelang het een jongen of een meisje is.

Het wordt niet alleen snel duidelijk dat er jongens en meisjes zijn (sekse). Ook alle ideeën en verwachtingen die hieraan vasthangen (gender) krijgen kinderen met de paplepel ingegoten. Meisjes houden van poppen en jongens van auto’s, toch?

Uit onderzoek blijkt dat driejarigen al behoorlijk stereotiepe ideeën hebben over wat het betekent om een jongen of meisje te zijn. Niet alleen het beeld dat ze van anderen hebben, maar ook hun zelfbeeld wordt hierdoor mee vormgegeven.

Maar het kan ook anders. Met een genderbewuste opvoeding leer je je kind dat er meer mogelijkheden zijn dan wat de clichés ons voorschrijven 

In opdracht van Expoo , Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning stelde RoSa een dossier samen over genderbewust opvoeden met praktische tips voor ouders

Bekijk het filmpje op groeimeeTV

Lees meer op 

Onderwijs

Voor wie bewust met gender wil omgaan in en voor de klas is er nog steeds: Gender in de klas