Sinds kort publiceert RoSa per halfjaar een overzicht van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. 

AFGELOPEN

30.11 | Panelgesprek: Why Women Have Better Sex Under Socialism

baadd610cc5cdb3bdbeda9e1476ad85b

 

Met o.a. Anja Meulenbelt (publicist, schrijfster en politica), Rachida Lamrabet (auteur), Petra Van Brabandt( filosoof) en Bieke Purnelle (directeur rosa vzw).

Kristen Ghodsee schreef het boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme toen ze een vergelijkende studie onder ogen kreeg die leven en welzijn van vrouwen in het voormalige Oost- en West-Duitsland naast elkaar legde. De studie toonde aan dat West-Duitse vrouwen opmerkelijk vaker een orgasme kregen dan hun West-Duitse zusters. Maar ook naast het bed toonden ze zich tevredener. Zo bleek huishoudelijk werk beter verdeeld en hadden de vrouwen achter de muur betere toegang tot gratis kinderopvang, ruim en degelijk vergoed bevallingsverlof en educatie. Uitgerekend datgene wat in het Westen zo'n afkeer veroorzaakte, namelijk een publieke sfeer in strenge overheidshanden, had als prettige bijwerking dat de huiselijke en private sfeer belangrijker en waardevoller werden.

Het kapitalisme is dan ook niet zomaar een economisch systeem, maar een veel ruimer verhaal, een geheel van verhoudingen. Een mensenleven stopt niet bij de fabriekspoort of aan de deur van het kantoor. De waarde en de kost van dat leven bedraagt veel meer dan een loon.

Emancipatie focust enkel nog op het al dan niet hebben van een betaalde baan en een loon, op economische onafhankelijkheid. Hoe we buiten de werkuren leven gaat niemand wat aan. Liefde en geluk zijn privé.

De feministen van de tweede golf wisten al beter. "Het persoonlijke is politiek." Ze zagen de verbanden tussen economie en levensgeluk, tussen de werkvloer en het bed. Hoe we leven, zorgen, vrijen is meer dan een toevallige combinatie van persoonlijke keuzes en beslissingen.

Meer info: https://bit.ly/31Xvewr

Wanneer: Zaterdag 30 november van 16u00 tot 17u30

Waar: Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info: Facebook-evenement

 

28.11 | Workshop Gendergelijkheid op wikipedia

814cdb0d85faf48df597bb320ecb96fe

 

Iedereen kent Wikipedia. De internetencyclopedie wordt volledig samengesteld door vrijwilligers en alle informatie kan aangepast worden door bezoekers. Maar dat wil niet zeggen dat ze vrij is van ideologie. Aan de hand van enkele good en bad practices vanuit het feminisme biedt RoSa via deze workshop inzicht in hoe Wikipedia werkt, hoe je er zelf mee aan de slag kan en hoe je bestaande lacunes weg kan werken.

De workshop zal plaatsvinden op het Festival van de Gelijkheid in Gent en we vragen een bijdrage van 5 euro voor onze workshops, daarvoor krijg je koekjes tijdens de workshop én je kan in het Festivalcafé je ticket omruilen voor een drankje.

Wanneer: donderdag 28 november van 15u00 tot 16u30

Waar: Vergaderzaal Amsab
Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis
Bagattenstraat 174
9000 Gent

Tickets: € 5,00

Meer info: Facebook-evenement

 

27.11 - 29.11 | Let's Push it Up! / After work stemweek #NooitMeerEenTietloze

Nomoretietloze metnieuwelogos


In 2017 ontstond er in Vlaanderen commotie toen Rosa vzw en enkele markante vrouwen aankaartten dat de Tijdloze van Studio Brussel slechts 2 vrouwen in de top 100 telde. In 2018 deden we daar samen ook iets aan: er stonden maar liefst 12 vrouwelijke artiesten in de muzieklijst, waarvan 6 vrouwelijke nieuwkomers. Dit jaar doen we (nog) beter!

Uiteraard beperkt dit fenomeen zich niet tot lijstjes met muziek- of filmmakers of schrijvers maar ook tot andere disciplines en maatschappelijke sectoren. In een breder verhaal gaat dit over een ongelijkheid die niet per se bewust of uitgesproken is, maar wel zeer reëel. Tijd om daar op een feestelijke manier iets aan te doen, tijdens de #Tijdloze-stemweek van Studio Brussel: Let’s push it up!

Aan wat kan je je verwachten?

- Een driedaagse in de (vermoedelijke) stemweek van #DeTijdloze van Studio Brussel waarop jij kan komen stemmen op je favoriete vrouwelijke muziekartiest(en) van 16u00 tot 20u00 in de foyer van De Studio in Antwerpen
- Vrijdag 29/11 kan je vanaf 16u00 houden we een feestelijke 'after work'-party in de foyer en de Rotonde-zaal, waar we het woord geven aan 3 à 4 relevante individuen over hun #Tietloze-stemmen.
- Merchandise van de #NooitMeerEenTietloze-campagne van RoSa vzw geïllustreerd door Eline
- Doorlopend muziek gemaakt door vrouwen gedraaid door een vrouwelijke DJ
- Gratis hapjes en pizza slices, voor een drankje kan je doorlopend terecht in de gezellige bar van De Studio

Uiteraard zijn mannen en x-en meer dan welkom.

Wanneer: woensdag 27 november tot vrijdag 29 november

Waar: De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4,
2000 Antwerpen

Gratis toegang 

Meer info: Facebook-evenement

 

Oktober-December | RoSa vzw & Girls on Film in De Cinema: programma najaar 2019 

Programma

 

Girls On Film is een feministisch filmcollectief dat vrouwen voor en achter de camera centraal wilt zetten. In samenwerking met RoSa bieden ze filmvertoningen met inleiding door relevante gastsprekers, en plaatsen een schijnwerper op vrouwen en gender in cinema en daarbuiten. Vanaf het najaar van 2019 zullen ze films screenen in De Cinema, een samenwerking tussen M HKA en De Studio die eind augustus zijn deuren opende en een thuisbasis is voor elke Antwerpse filmliefhebber. Elke filmvertoning wordt voorafgegaan van een inleidend gesprek in het Salon op de eerste verdieping. 

Deze filmscreening is een samenwerking tussen RoSa vzw, Girls on Film en De Cinema

Wanneer: elke tweede dinsdag van de maand, 19u30

Programmatie:
10.12 | Sister Act (1992) - Soe Nsuki

Waar: De Cinema - Maarschalk Gérardstraat 4, Antwerpen
Gesprek in het Salon om 20h30
Film in de kleine filmzaal om 21h45
Tickets: € 5,00

Meer info: Facebook-evenement

unnamed 2

10.11 | Global warming and the male meltdown

70785161 2519439894803513 7798459010830565376 o 1

 

Female climate activists are faced with harsh criticism. This is no coincidence, as they criticize the techno-global capitalized system of mainly patriarchal institutions and values. Feeling that their way of life is under threat these right-wing populist movements give way to a strong anti-feminist bias and a strong climate skepticism. In this debate Sherilyn MacGregor (University of Manchester), Benedikte Zitouni (Université Saint-Louis), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion) and Youna Marette (Manifeste de la Génération Climat) will discuss the interwovenness of a ‘caring, inclusive democracy’ and ecofeminism., moderated by Bieke Purnelle (RoSa).

This Crosstalks session is part of Ecopolis19 #GenerationHope.

Wanneer: zondag 10 november, 16u15-17u45

Waar: Kaaitheater, Saincteletteplein 18-20, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement

 

19.09 | Mythes en vrouwbeeld (workshop + nagesprek)

spiritual 2088448 1280

 

Elien Hanselaer is actrice, theatermaakster en doctoraatsstudente in de kunsten. Haar werk onderzoekt creatie vanuit connectie met de ander.

Voor haar nieuwe voorstelling 'Maria Novella' over vrouwbeeld, mythe en archetypes werkt ze samen met een butoh danser en percussioniste rond een oude, native American sjamanistische mythe die vertelt over het belang van respect voor de ‘grote godin’, interpreteerbaar als ‘moeder aarde’ maar net zo goed het ‘vrouwelijk principe’*.

De voorstelling maakt een theatrale vertaling van de mythe naar een heel concreet, heel alledaags hier en nu.

In deze workshop, gevolgd door een tafeldiscussie bijgewoond door een panel van experts, kijken we vooral naar volksverhalen en sjamanistische mythes en gaan van daaruit de discussie aan over wat ‘het vrouwelijk principe’ vandaag de dag nog betekent. Beschrijven de mythes iets misschien iets dat we verloren zijn geraakt sinds de opkomst van het patriarchaat en als dat zo is wat is daar relevant aan vandaag? Waar zitten de clichés en waar zitten de elementen die echt bespreekbaar gemaakt kunnen/moeten worden?

Deze workshop is een samenwerking tussen RoSa vzw en Elien Hanselaer.

Wanneer: donderdag 19 september, 19u00-21u30

Waar: RoSa vzw bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement