toni morrison

Bron foto: Christopher Drexel, 2018

De Amerikaanse Toni Morrison (1931-2019) is romanschrijver, uitgever, essayist, docent en professor. Voor haar literaire oeuvre ontvangt ze in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk wordt gezien als toonaangevend voor de Amerikaanse literatuur en onderscheidt zich door de beeldrijke manier waarop Morrison de ervaringen van de Afro-Amerikaanse bevolking, in het bijzonder zwarte vrouwen, onderzoekt en vertaalt. Haar personages worstelen met hun identiteit in een ongelijke samenleving.

Belangrijk rolmodel van Afro-Amerikaanse literatuur 

Toni Morrison komt ter wereld in Ontario als Chloe Anthony Wofford in een gezin met vier kinderen. De kleine Toni Morrison is een verwoed lezer en krijgt van haar vader de liefde voor volksliederen en -verhalen mee.

Ze studeert letteren aan de universiteit van Howard en verandert haar naam naar 'Toni', omdat Chloe moeilijk uit te spreken is. Ze behaalt haar master aan de universiteit van Cornell. Nadat ze afstudeert, begint ze met lesgeven aan de Texas Southern University. Daarna geeft ze ook nog les aan de universiteit van Howard, Texas en later aan de State University van New York en Princeton.

Ze krijgt twee kinderen uit haar huwelijk met Harold Morrison, van wie ze scheidt in 1964. Na haar scheiding verhuist ze naar Syracuse, New York en werkt er als redacteur voor de bekende uitgeverij Random House, waar ze een belangrijke rol speelt in het promoten van Afro-Amerikaanse literatuur.

De expressie van de zwarte vrouwelijke stem

Toni Morrison focust zich in haar werk op de schade die zwarte vrouwen berokkend wordt door de constructie van vrouwelijkheid in een geradicaliseerde en ongelijke samenleving. De expressie van de zwarte vrouwelijke stem staat dan ook centraal in haar boeken. Ze daagt de stereotypen uit die zwarte Amerikaanse vrouwen doorheen de geschiedenis opgelegd kregen; een geschiedenis getekend door slavernij en patriarchaal kapitalisme.

Oeuvre 

“When you gone to get married? You need to have some babies. It’ll settle you.
I don’t want to make somebody else. I want to make myself.”
- Toni Morrison, Sula, 1973

Een overzicht van Toni Morrison's inspirerende oeuvre:

Morrison debuteert in 1970 met The Bluest Eye (1970), waarin de protagoniste, een zwart jong meisje, geobsedeerd raakt door witte schoonheidsidealen.

In Sula (1973) onderzoekt ze de dynamiek van vriendschap en de druk van sociale normen in een gemeenschap.

In Song of Solomon (1977) gaat de mannelijke verteller op zoek naar zijn identiteit.

Tar Baby (1981) exploreert conflicten tussen rassen, klassen en seksen.

Beloved (1987) is gebaseerd op het ware verhaal van een weggelopen slavin die haar dochter vermoordt om haar een slavenleven te besparen. De roman levert Morrison de Pulitzer Prize voor fictie op.

Latere romans zijn Jazz (1992), Paradise (1998), Love (2003), A Mercy (2008), Home (2012) en God Help the Child (2015).

In 1992 publiceert ze Playing in the Dark: Whiteness and the Literary Imagination, een literatuurkritisch essay. Heel wat van Morrison’s speeches en essays zijn verzameld in What Moves at the Margin: Selected Nonfiction (2008). Daarnaast publiceert Morrison verschillende kinderboeken, waaronder Who’s Got Game?: The Ant or the Grasshopper? en Who’s Got Game?: The Lion or the Mouse? (2003), die ze samen met haar zoon schrijft.

In Remember (2004) belicht ze de worsteling van zwarte studenten tijdens de integratie van het Amerikaanse publieke schoolsysteem.

Morrison schrijft ook het libretto voor Margaret Garner (2005), een opera gebaseerd op haar roman Beloved.

Gender in de Pers

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

Toni Morrison and the idea of Africa Toni Morrison and motherhoodQuiet as its keptCircles of sorrow