Actueel in het nieuws

wetenschap11 februari staat naar jaarlijkse gewoonte internationaal in het teken van de verwezenlijkingen van - en kansen voor - vrouwen en meisjes in de wetenschap (maar ook in andere STEM-disciplines, zoals technologie) #WomeninScience4SDGs  #February11

schoolElk kind heeft recht op onderwijs. Het klinkt vanzelfsprekend, maar wereldwijd gaan er ruim 260 miljoen (11.5%) kinderen en jongeren niet naar school. Dat is nog 11.5% te veel. Er is ook een enorme kloof tussen jongens en meisjes, waarbij meisjes vaak minder onderwijskansen krijgen. Waarom zijn er regio's waar jongens en meisjes minder of niet naar school gaan? Wat zijn de voordelen van gelijke onderwijskansen voor meisjes en jongens? Belangrijk om dit even toe te lichten op de eerste Internationale Dag van Onderwijs.

EndFGM LogokleinAlgemeen wordt aangenomen dat er vandaag wereldwijd 200 miljoen vrouwen en meisjes een vorm van genitale verminking ondergaan hebben. Naar schatting loopt in BelgiĆ« 16 tot 27% van de meisjes risico op vrouwelijke genitale verminking. Sensibilisering, preventie en samenwerking is nodig om dit fenomeen te bannen. Daarom heeft de VN 6 februari uitgeroepen tot Internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking.

 

januhairyDe afgelopen jaren hebben we van over de hele wereld geijverd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen op sociale media. Hashtags worden in het leven geroepen om goede campagnes een stevig duwtje in de rug te geven, aangrijpende gebeurtenissen te veroordelen, frustraties te delen met anderen en taboes te doorbreken. RoSa geeft een overzicht van de tot nu toe populairste feministische hashtags van 2019. Dit overzicht wordt frequent bijgewerkt.